Tartu-Pärnu turg Tallinnast maas

KV.EEEesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on peale ajutist tõusu langenud taas 61,7 punkti tasemele.

Kui Eesti kiirete tõusude ja langustega harjunud kinnisvaraturul lugeda 5,2-protsendilist langust olematuks, siis võib väita, et tänased elamispindade pakkumishinnad on samal tasemel püsinud juba viimase aasta liikudes 61 ja 66 punkti vahemikus.

Absoluuthindades on aastataguse ajaga võrreldes elamispinna keskmine ruutmeetri pakkumishind langenud 13 372 kroonilt 12 666 kroonile.

Portaali pakkumiste arv, mis on käesoleva aasta algusest alates järjepanu tõusnud on nüüd taas langusesse asunud. Kui aasta alguses oli portaalis KV.EE 16 955 pakkumist, siis peale septembri keskpaiga tippu 20 493 pakkumise juures on see langenud tänaseks 19 900 pakkumiseni.

Pakkumishindade pikk vindumine samal ajal, kus tehinguhinnad on pigem vaikselt tõusnud, on olnud pisut üllatav. Pigem sai aasta tagasi prognoositud, et koos tehinguhindadega stabiliseeruvad ka pakkumishinnad.

Nii siiski läinud ei ole ja pakkumishinnad on siiani kindlamat suunda otsimas. Tagantjäreletarkusena tuleb öelda, et pakkumishinnad on jätkuvalt langenud osaliselt sel põhjusel, et pakkumishinda kujundavas pakkumiste portfellis on eeskätt Tallinnas vähenenud keskmisest kallima hinnaga uusarenduste pakkumiste osakaal.

Nii pakkumiste arvu kui hindade tõus puudutab eelkõige Tallinna. Muudes piirkondades, sh Tartus-Pärnus on tõusulootused väiksemad, sest need piirkonnad on sammu võrra maas aktiivsemast Tallinna kinnisvaraturust.

Lähemalt vaata, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE Indeks