Tudengikorteri võiks võimalusel osta, mitte üürida

1_4_49091224Taas on alanud ralli tudengite üürikorteritele. See kergitab hinnad mõneks ajaks jälle kõrgemale ning tekib kerge defitsiit, sest ära rabatakse kõik, mis on vähegi soodsam. Paljud vanemad on hakanud mõtlema hoopis oma lapsele väikese korteri ostule, sest see on ühelt poolt kui investeering ning teisalt hoiab kulusid kokku.

Kõige populaarsemad on ühe- ja kahetoalised korterid nii vanades kui uutes majades. Seda hoolimata ka sellest, et tudengielu seostub nn kommuunides elamisega. Paljud noored soovivad üksi või kahekesi elada ning ei soovi seetõttu ka ühiselamukohta üürida.

Kuna üürihinnad on Tallinnas kõrged, siis on taas paljud vanemad hakanud mõtlema hoopis väikese tudengikorteri ostmisele. Nii on ka enne tehtud ja otsus on olnud õige. Ühelt poolt on tegu kokkuhoiuga, sest maksta tuleb vaid kommunaalkulusid, kuid teisalt on sellise korteri soetamine ka hea kapitalipaigutus, kuna raha niisama hoiustamine pole kasulik. Isegi, kui korter ostetakse eluasemelaenu eest, tuleb see tihti soodsam, sest laenumaksed on võrreldes üürihindadega madalamad.

Nn tudengite üüriralli tabab kõiki Tallinna linnaosi. Teiste hulgas ka näiteks Mustamäge, kus elab palju Tehnikaülikooli, kuid ka teiste pealinna kõrgkoolide tudengeid, sest see linnaosa on meeldiva elukeskkonnaga ja tugevalt arenenud. Lisaks paljudele kordatehtud vanematele korterelamutele on seal ka hulk uusi kortermaju, mille hinnatase on muust Tallinnast soodsam. Uute majadena võib esile tuua näiteks Pöörise tänava kvartalit ja uut maja populaarses Sipelga elamurajoonis.

Seega, kui on võimalusi, tasub raha paigutada väiksemasse korterisse, sest see on igal juhul kasulikum, kui oma sääste niisama arvel inflatsiooni pureda hoida. Samuti hoiate kokku üürimaksetelt ning uue maja puhul lisandub ka vara väärtuse kasv tulevikuperspektiivis.

Autor: Ave Klaser, Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler