Ühiskontorid Tallinnas: kus ja millise summa eest saab töökoha rentida?

RIA.com Marketplaces OÜ spetsialistid uurisid, kus saaks Tallinnas üürida töökohta. Selleks kogusid nad kokku kõik andmed koostöötamiskeskuste kohta, täpsustasid hindu ja renditingimusi. Mida siis pakutakse?

„Koroonaviiruse pandeemia sundis paljusid ettevõtteid võtma rendipuhkust või oma kontoripindu vähendama. Sellega seoses saadeti paljud töötajad palgata puhkusele või viidi üle kaugtööle. Ja selleks, et saaks töötada väljaspool kodu, sobisid paremini kui kunagi varem just koostöötamiskeskused,“ ütles Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liige Artjom Umanets. „Meie uuringust selgus, et kõikides Tallinna ühiskontorites peetakse koroonaviirusega nakatumise vältimiseks kinni ohutusreeglitest. Selleks on iga koostöötamiskeskus kehtestanud oma eeskirjad. Näiteks tuleb mõnes kontoris pidada kinni 2+2 reeglist, see tähendab, hoida vahemaad kaks meetrit. Teistes kontorites on spetsiaalsed suunaviidad ja liikuda võib ainult kellaosuti suunas. Kõik need ettevaatusabinõud näitavad, et ühiskontorid on suhteliselt ohutud. Seetõttu otsustavad paljud ettevõtted ja IT-spetsialistid just nimelt sellise töörežiimi kasuks.“

Vaatame, milliseid võimalusi pakuvad Tallinna koostöötamiskeskused, mis tööharjumuste muutumise tõttu konkureerivad praegu tõsiselt tavaliste kontoriruumidega.

  1. LIFT99

Aadress:  Telliskivi 60a/5, II korrus

See koostöötamiskeskus oli 14. märtsist 10. maini suletud. Aga nüüd töötab ta jälle tavapärases režiimis.

Pärast avamist paigutati koostöötamiskeskuses lauad, toolid ja diivanid ümber, et igal külastajal oleks vähemalt kolm meetrit ruumi. Lauad on üksteisest 1,5 meetri kaugusel. Et toit oleks ohutu, on ühiskontorisse paigaldatud müügiautomaat. Praegu on ühiskontoris 96 lauda; Fotografiska hoones on meeskondade jaoks 80 lauda kokku üheksas toas. Muide, sellel ettevõttel on koostöötamiskeskus ka Kiievis.

Hinnad: 

1 päev – 17 € + km

1 nädal – 100 € + km

Kuu – 250 € + km

  1. Spring Hub

Aadress: Pärnu mnt 148, II korrus

See koostöötamiskeskus oli pandeemia ajal uute liikmete jaoks suletud. Juhtide sõnade kohaselt tuli ühiskontori kohvikutsoonis laudade ja kohtade arvu vähendada. Praegu on koostöötamiskeskuses seitse nõupidamisruumi, 28 hot deski (mittestatsionaarset töökohta) ja 98 eraldi lauda. Neljandik kohtadest on praegu vabad.

Hinnad:

1 koht – 220 €/ kuu

2 kohta – 190 €/ kuu

3 kohta – 180 €/ kuu

4 kohta – 170 €/ kuu

Hot desk (mittestatsionaarne koht):

1 päev – 15 €,

Töönädal – 70 €,

10 päeva – 130 €

1 kuu – 170 €

  1. Regus Metro Plaza Centre

Aadress: Metro Plaza, Viru väljak 2, III korrus

Selle ühiskontori juhtide sõnade kohaselt suurendati pärast karantiini ruumide koristamise sagedust päeva jooksul, pöörates erilist tähelepanu kõrge kontaktpunktiga kohtadele. Koostöötamiskeskuse külastajad liiguvad ringi vastavalt täpsele teabele, siltidele ja protokollile, et tagada minimaalne kokkupuutumine.

Ka tugitoolid paigutati ühiskontoris ringi nii, et inimeste vahel oleks võimalik hoida füüsilist distantsi.

„Tallinnas on Business Lounge tsoonis 30 töökohta. Igapäevaselt kasutab neid keskmiselt 3–4 inimest, nii et siin on suhteliselt vaikne. Reserveeritavas ühiskontoris on seitse lauda. Igapäevaselt kasutab neid keskmiselt 1–2 inimest,“ räägib ühiskontori juhataja.

Hinnad:

Global Business Lounge liikmemaks – 78 € + km / kuus

Virtual Office Plus Metro Plazas – 100 € + km/ kuus

  1. Workland (kaks kontorit)

Aadressid: Pärnu mnt 12 ja Maakri 25

Sellel ettevõttel on Tallinnas kaks koostöötamiskeskust. Tingimused ja hind on neis ühesugused. Erinevus on töölaudade arvus. Pärnu mnt 12 on kokku 40 hot deski, aga aadressil Maakri 25 on kokku 18 hot deski. Pakutakse nii kontoriruume kui avatud planeeringuga ruumi. Praegu on sellest hõivatud ainult pool.

„Paigutasime kogu kontorisse desinfitseerimisvahendid, piirasime töökohtade arvu ja  puhastame üldkasutatavaid kohti pärast kasutamist eriti hoolikalt. Palusime kõigil oma liikmetel pidada kinni ühistest reeglitest, et kaitsta enda ja teiste tervist ning püsida kodus, kui nad tunnevad end halvasti,” räägivad selle koostöötamiskeskuse töötajad.

Hinnad: Tavaline töölaud –  280 €/ kuu.

Hot desk –  220 €/ kuu (ühele inimesele)

25 €/ päev – (ühele inimesele)

Suvekuudeks on koostöötamiskeskusel ka eripakkumine. Hot deski kasutamine kuni 10 päevaks – 99 €/ kuu + km 

  1. Baltic Cowork

Aadress: Tatari 58

See kontor on väga väike; seal on kõigest kuus töökohta. Praegu on neist vabad ainult kaks. Kõik lauad on paigutatud nii, et külastajad saaksid hoida ohutut vahemaad. Nagu koostöötamiskeskuses räägiti, on nad teistes kontorites (Vilniuses ja Londonis) kehtestanud 50%-lise paigutumiskorra (üks tühi laud iga inimese vahel).

Hind: 135 €/kuu.

  1. Manta Maja (ligipääs 24/7)

Aadress: Vabaduse pst 174b

Manta Maja asub linna piiril. Ühiskontori töötajate sõnade kohaselt kehtestati ruumides pärast koroonaviiruse pandeemiat 2+2 reegel. See tähendab, et kontoris võib koha võtta üksinda või kahekesi, hoides teistest inimestest kahe meetri kaugusele.

Hinnad:

Hot desk – 160 €/ kuu + km

Kindel töölaud – 195 €/kuu + km

Hot desk (1 päev) – 24 €

Hot desk (5 päeva) – 84 €

Hot desk (10 päeva) – 120 €

Hot desk (30 päeva) – 324 €

  1. Priisle Äripark (ligipääs 24/7)

Aadress: Ussimäe tee 12/1

Priisle Äripark on uus logistika- ja tööstuspark Lasnamäe linnaosas Tallinnas. Koostöötamiskeskused Manta Maja ja Priisle Äripark kuuluvad ühele ja samale ettevõttele. Ka 2+2 reegel kehtib külastajatele ühtemoodi. Aga töökoha rentimise hinnad on erinevad.

Hinnad:

Standardne töökoht – 180 € + km

Hot desk (1 päev) – 24 €

Hot desk (5 päeva) – 78 €

Hot desk (10 päeva) – 114 €

Hot desk (30 päeva) – 294 €

  1. UMA Maakri

Aadress: Maakri 19/1

See koostöötamiskeskus asub Tallinna kesklinnas, Worklandi ühiskontori lähedal. Siin on avatud kontoris külastajate jaoks sisustatud 80 töökohta, lisaks 20 privaatset kontorit ja viis koosolekusaali. Ühiskontori juhi sõnade kohaselt sõltub praegu täituvus päevast. Üldiselt on avatud kontori ühiskontoris 5–6 inimest korruse kohta (3 korrust) ja kõik ülejäänud inimesed töötavad kas kontorites või üritustel.

Hinnad:

Üks päev UMAs – 25 €/päev + km

Kuu sissepääs UMAsse 24/7– alates 190 €/ kuu.

UMA sissepääs + (isikliku laua ja kapiga) – alates 290 €/ kuu

UMA sissepääs meeskonnale – alates 162 €/ kuu

RIA.com Marketplaces OÜ haldab juhtivat Ukraina kinnisvaraportaali DOM.RIA.com, aga ka suurimat Ukraina automüügiportaali AUTO.RIA.com. Alates 2018. aastast on ettevõte Eesti e-kaubanduse liidu liige ning alates 2020. aastast Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ITL liige.