Üüriturg novembris 2012 Ober-Hausi Kinnisvara

Ebakindlus majanduses, töökohtade koondumine tõmbekeskustesse, demograafiline situatsioon ja paljude isegi laenuvõimeliste kodanike soov mitte laenu võtta on kaasa toonud varasemast oluliselt suurema vajaduse üürikorterite järgi. Samuti ei eelda eluaseme üürimine võrreldes korteri ostmisega olulist omafinantseeringut.

Pärast kinnisvaramulli lõhkemist on ühiskonnas toimunud järsk mõttemaailma muutus, et eluaset ei pea tingimata omama koos mitmekümne aastase pangalaenuga ja kinnisvara hinnad ei saa ainult tõusta.
Samas on kinnisvarabuumi ajal soetatud korterite omanikud või ka varasemast ajast mitme korteri omanikud dilemma ees, kas müüa või anda vara üürile? Tõenäoliselt oleks mõistlik konsulteerida kinnisvaraturgu tundva spetsialistiga ja anda korter üürile, eriti kui saadav üüritulu ületab igakuiselt pangale tasutavat laenumakset.

Paljudel potentsiaalset üürikorterit omavatel kodanikel võib tekkida küsimus, miks kasutada kinnisvaramaaklerit kui tänapäeval on väga lihtne panna kuulutus kinnisvaraportaali. Esiteks on kogenud ja mõne suurema kinnisvarafirma maakleril reeglina põhjalik andmebaas üürikorterite soovijatest ja omanikest. Võrreldes eelmise aastaga on välismaa klientide osakaal veelgi suurenenud. Samuti on (peab olema) maakler kursis üürihindadega, üüritingimustega, objekti positiivsete ja negatiivsete teguritega. Teiseks peab maakler kindlustama võlaõigusele vastava korteri üürilepingu ja hilisemate pretensioonide vältimiseks korter üleandmisakti koos piltidega. Kuna omanikud on viimase aasta jooksul järjest rohkem hakanud tähelepanu pöörama potentsiaalse üürniku maksevõimele ja taustale ning kiirustades lepinguid enam ei sõlmita. Professionaalne maakler teostab ka võimaluse piires üürniku taustakontrolli, kasutades teiste maaklerite abi või nn musti nimekirju.

Eesti, eelkõige Tallinna ja Tartu üüriturgu mõjutavad ka välismaalased. Põhjuseks reeglina ettevõtlus või õppimine. Üldistavalt võib väita, et välismaalastest üürnikud on reeglina keskmiselt haritumad ja soliidsed, kuis samas nõudlikumad. Omanike jaoks on positiivne, et välismaalastest kliendid on maksujõulisemad ja nende poolt soovitud korterite hinnaklass jääb Tallinnas vahemikku 500 – 1 400 € kuus.

Välismaalt pärit üliõpilaste jaoks on tavaliselt atraktiivsed ülekooli vahetus läheduses jalutuskäigu kaugusel paiknevad korterid. Sesoonsusest tulenevalt otsitakse kortereid sügise alguses septembris või jaanuaris ning üüriperioodiks on tavaliselt 4 – 8 kuud. Välismaalastest üliõpilaste jaoks on kõige atraktiivsemad korterid hinnaga ca 300 € kuus. Sageli üüritakse ka mitme tudengi peale 4- toaline korter. Vaadates käesoleval aastal maakleri poolt vahendatud üürituru struktuuri, siis enim üüritehinguid on tehtud 2- toaliste korteritega, kuid kõige vähem 1- toalistega.

Järjest rohkem on kliendid hakanud tähelepanu üürikorteri kõrvalkuludele ja vaatavad seda koos üürihinnaga ning otsustavaks saab üürilepingu sõlmimisel eluasemele kuluv terviklik kulutus, üürimakse koos kommunaalkuludega.
Prognoosime lähiperspektiivis mõningast üüripakkumiste hulga kasvu ja üürihindade jätkuvat diferentseerumist asukohast ja eluaseme sundkulutustest lähtuvalt.

 

Allikas: Ober-Hausi Kinnisvara