Uusmaa: Tallinnas renoveeritakse kaunis saja-aastane villa

v-Tina-26_14082014-044
Tina 26 elumaja

Tallinnas, südalinna ja Kadrioru piiri vahetus läheduses, Tina tänaval, on renoveerimisel aastaid tühjana seisnud kaunis juugendlike elementidega väike villa, mille autoreiks on legendaarsed arhitektid Karl Burman ja Artur Perna. J. Sihveri poolt tellitud ja 1913. aastal valminud hoonesse kavandati algselt kaks korterit. Esimesel korrusel asusid salong ja eluruumid, teisel korrusel aga magamistoad.

Kuigi 101 aasta jooksul on see maja üle elanud palju segaseid aegu, ümberehitusi ja hüljatuna ka kutsumata külaliste visiite, on hoone pisiasjadeni stiilipuhtad interjöörid siiski hästi säilinud. Tegemist on arhitektuurimälestisega ja korterites restaureeritakse palju erinevaid ajaloolisi detaile (aknad, uksed, ahjud, põrandakatted jne). Ehitus- ja restaureerimistööde tegemisel lähtutakse muinsuskaitse eritingimustest.

Nüüd on majas viis eriilmelist ja stiilset korterit, millest osa ulatub läbi kahe korruse. Korterite üldpinnad jäävad vahemikku 74-125,5 ruutmeetrit.

Veidi ka arhitektidest. Nii Burman kui Perna on 20. sajandi Tallinna korterelamute arhitektuuri jätnud oma kustumatu jälje, tuues väikesesse pealinna suurlinliku tunnetust. Burmani projekteeritud juugendelamuid pole sugugi palju, kuid nende tuntus ja fenomenaalsus on pea ületamatud. Kõik arhitektuuri- ja linnahuvilised teavad hooneid aadressil Tatari 21b ja Raua 39, kuid tema loodud elumaju ja ühiskondlikke hooneid leidub ka mujal, näiteks Viljandis ja Tartus.

Artur Perna tuntumad tööd on näiteks Tallinna 21. kooli hoone Raua tänava alguses, Kaitseliidu maja Tallinnas ning koos Johann Ostratiga kavandatud Toompea lossi Valge saali ja peaministri kabineti interjöör.

Vaata pilte ja infot siin www.uusmaa.ee

uusmaa