Uute korterite turgu ootab sügisel pakkumiste arvu kasv

Tallinna korterituru suurest aktiivsusest on palju räägitud. Korteripakkumiste arv portaalis KV.EE vaikselt väheneb, hinnad kerkivad tempokalt. Praktikas on tehingute arve kõrgel tasemel just vanemate korterite teisesel turul. Uusarenduste sektorisse suur tehingute arvu kasv jõudnud ei ole.

Uute korterite vallas ei ole siiski ka midagi kurvastamapanevat. Enamus mõistliku asukoha ja mõistliku hinnaga projekte saab enamuses müüdud hoone valmimise ajaks. Vaid üksikud korterid – sageli suuremad ja kallimad ehk pikema müügiperioodiga korterid jäävad veel maja ehituse lõppemise ajaks müümata.

Miks ei ole korterituru aktiivsus kandunud uute korterite turule?

Uute korterite hinnad on kasvanud turu keskmisest kiiremini olleski üks hinnatõusu vedur. Tuginedes uusarenduste pakkumishindadele võime öelda, et need on Tallinnas viimase pooleteise-kahe aasta jooksul kasvanud aasta baasil 10-15%.

See on olnud oluliselt kiirem korterituru keskmisest tehinguhindade tõusust. Näiteks Tallinna uute ja vanade korterite tehingute keskmine hind kasvas 2013 II kvartalis aasta maa-ameti andmetel 11%. See oli viimase viie kvartali suurim hinnatõus.

Portaali KV.EE pakkumishinnad kasvasid juuli kuuks aastaga isegi 15%, mis tähendab, et kõrgema hinna ootus on jõudnud ka vanemate korterite müüjateni.

Hindade kerkimise tõttu on uute korterite kättesaadavus pisut, kuid mitte palju halvenenud ja see on uute korterite tehingute arvu jõudsat kasvu tagasi hoidnud.

Teine põhjus on vähene uusarendusprojektide arv. Kui uued korterid ikkagi müüakse enamuses maja valmimise hetkeks ära, siis see näitab, et arendusturul veel ruumi on.

Mida uute korterite sektori pakutakse?

Portaali KV.EE uute arendusprojektide pakkumisi sõeludes näeme, et uute korterite turul pakutakse peamiselt väiksemaid arendusprojekte, kus on 10-20 korterit. Suuremaid projekte on vaid üksikuid.

Enamasti asuvad arendusprojektid kesklinna vahetus läheduses. Eriti palju on projekte Kassisabas, Kelmikülas, Kalamajas.

Kinnisvaraturul ja majanduses üldisemalt valitseb siiski teatav ebakindlus. Seetõttu ei julge arendajaid suuri – üle 40 korteriga projekte liiga kergekäeliselt töösse panna.

Hea on näha, et arendajad pööravad olulist tähelepanu energiasäästule ehk majaelanike tulevaste kulutuste kokkuhoiule. A-klassi hoone on korteriturul siiski erand.

Mis tulevik toob?

Hetkel ei paista põhjuseid, miks uute korterite turul peaks olulisi kiireid muutusi aset leidma. Uute projektide müügipakkumiste arv portaalis KV.EE püsib üsna stabiilsena.

Samas on mitmeid ja mitmeid arendusprojekte, kus ehitustööd juba käivad, kuid mida veel ei müüda. Müügiga viivitatakse, sest palaval suveajal meeldib koduostjatel pigem varbaid leiges merevees leotada, kui arvutit põrnitsedes kinnisvarapakkumisi läbi töötada.

Kindlasti tuleb augustis-septembris Tallinnas pakkumisele kümmekond uusarendust – taas just väiksemad 10-20 korteriga projektid. Pakkumise laienemine ja valikuvõimaluse suurenemine on tegurid, mis aitavad ka tehingute arvu uusarenduste sektoris kergitada. Ehk hoiab pakkumiste arvu kasv ehk kinnisvaramüüjate vahel konkurentsi tihenemine ka hindu kiiresti kerkimast pisut tagasi.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Uute korterite turgu ootab sügisel pakkumiste arvu kasv