Vahe tehinguhindade ja pakkumishindade vahel hakkab kasvama

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks, mis on juba aasta püsinud 61 ja 65 punkti vahemikus, on eilse seisuga 61,8 punkti tasemel. Indeksi aastaseks languseks teeb see napid 4,3%.

Keskmiseks portaali KV.EE elamispinna ruutmeetri pakkumishinnaks on täna 12 686.-/m2 aastataguse 13 272.-/m2 vastu.

Tänases olukorras, kus elamispindade turg on selgelt elavnenud ja pakkumiste struktuuri kaudu pakkumishinda tõususuunas mõjutav uusarendus järjest aktiivsemalt turule trügib, on raske uskuda, et pakkumishinna muutust kajastav indeks peaks langema.

Pigem tuleb prognoosida, et KV.EE indeks võiks enam kui aasta peale reaalsete tehinguhindade põhja samuti ükskord oma põhja leida.

Vaadates Eesti suuremate linnade baasilt vahet tehinguhindade ja pakkumishindade vahel saame tõdeda, et see on vähenemas. Tallinna ja Tartu tehinguhinnad jäävad pakkumishinnale alla 4 600 ja 4 200 krooni, Pärnus 2 200 krooni.

Prognoosida võiks, et tehinguhindade tase on lähitulevikus pigem tõusmas kui langemas. Tehinguhindadele viitajaga järgnevad pakkumishinnad on stabiliseerumas ja lähitulevikus pigem tõusmas. Nii võime prognoosida, et lõhe tehingu- ja pakkumishindade vahel on lähima aasta perspektiivis pigem kasvamas.

Suurem vahe tehinguhindade ja pakkumishindade vahel ei tähenda suurmat kauplemisruumi. Pigem tähendab suurem hinnavahe olukorda, kus müüjate ja ostjate huvid teineteisest kaugenevad. Ehk siis olukorda, kus kinnisvaramüüjad soovivad kriisi ajal alla lastud hinnatasemed endi jaoks tagasi normaalsele tasemele kolida.

Lähemalt vaata, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeksKorterite pakkumishindade ja korteriomanditehingute hindade vahe