Vähemalt sada aastat kestev betoonist suurfarm

Mapri Ehitus ehitas suurfarmi 1000 piimalehmale

Mapri Ehitusel valmis oktoobris Pärnumaa nelja suurima põllumajandusettevõtte hulka kuuluva Weiss OÜ Vahtra suurfarmi teine etapp 500 piimalehmale. Kokku on uues farmis kohti rohkem kui 1000 lehmale. Tellija soovis, et hoone kestaks vähemalt sada aastat ja see ehitati betoonelementidest.

 Kalmer Metsaoru, Weiss OÜ juhataja: “Me oleme 25 aasta jooksul hulga lautasid rekonstrueerinud. Meil on kogemus, et loomapidamisel tekkivad gaasid lämmastik ja metaan põhjustavad puitkonstruktsioonide pehkimist ning raudpostide roostetamist. Nii hakkasimegi mõtlema betoonist laudahoonele.”

Metsaoru toob võrdluseks ühe kolhooside aegse Uulu karjalauda, kus on betoonist kandekonstruktsioonid ja laepaneelid tänini väga hästi säilinud vaatamata sellele, et viimased 11 aastat on hoone katuseta.

Suurfarmi ehitust finantseeriti PRIA 0,5 miljoni eurose toetuse, SEB 5 miljoni eurose laenuga ja Weissi omavahenditest.

Margus Väärsi, Mapri Ehituse müügijuht: “Tellija soovis, et hoone kestaks vähemalt 100 aastat ja me ehitasimegi selle betoonelementidest. Weissi suurfarm erineb kõikidest teistest lautadest selle poolest, et veerand sajandit ei ole ühtki neist Eestis betoonist ehitatud.

Mapri Ehituse üldehitustööde valdkonna juht Aigar Rohtla annab ülevaate suurfarmi ehitusele kulunud ehitusmaterjalidest: “638 betoonposti ja –tala, 303 seinaelementi, 948 õõnespaneeli, valatud betooni kogus oli ligi 3000 kuupmeetrit, kogu kompleksi kaal, ligi 15 000 tonni. Lisaks kasutati katusekonstruktsioonis 630 tihumeetrit puitu, üle 200 tonni katuse kattematerjali ja ca 20 kilomeetrit elektrijuhtmeid.”

“Hoone on eriline oma suure sildelise monoliitsest betoonist vahelae tõttu, selle mõõdud on 18 x 24 meetrit,” lisab Rohtla.

Weiss on põllumajandusettevõte, mille laudakomplekis on 1300 lüpsilehma ja 1200 noorlooma. Ettevõte on tekkinud Pärnu Lenini nimelise kolhoosi asemele 1993. aastal ja seal töötab 70 inimest.

 Mapri Ehitus OÜ tegevusalad on ehituse peatöövõtt ja projektijuhtimine, põllumajandusehitus ning betoonitööde teostamine. Mapri Ehituse 2018. aasta ehitustööde maht oli ligi 70 miljonit eurot, ettevõte annab tööd 100 inimesele.