VEEDA OMA AIAS MUGAV PUHKUS PÄIKESEVARJU ALL

Suve saabudes on aeg kolida õue. Tubased tegevused võivad oodata vihmaseid päevi, sest päike kutsub loodusesse, luues hea tuju, andes soojust, tervist ning energiat. Mõned meist veedavad suve veekogu ääres, teised maakodus või suvilas ja kolmandad mõnulevad koduaias.

Milleks on päikesevari vajalik?

Looduses ja ka aias lõõgastumisel tasub meeles pidada, et liigne päike toob tervisele pigem kahju kui kasu. Kuumade ja päikseliste ilmadega on vaja leida varjulisem koht, et kaitsta end päikesepõletuse eest.

Ultraviolettkiirte kingitud kaunis päevitus on salakaval ja liigne päevitamine võib tekitada põletust või koguni tõsiseid nahahaigusi. Varjus olles saab nautida päikest ja suvesoojust palju turvalisemalt.

Praeguse hetke UV indeksi leiate Ilmateenistus.ee veebis http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/uv-indeks/

Kuidas päiksevarju valida?

Enne varju valimist tasub mõelda, kui tihti ja kus varju kasutama hakatakse. Samuti, kui suure ala peaks päikesevari katma?

Kasutusviisi poolest on kahte tüüpi päikesevarjusid: kaasaskantavaid ja paikseid.  Viimaste puhul kasutatakse spetsiaalseid aluseid, mida saab mugavalt paigaldada ja vajadusel transportida sõiduki pagasiruumis.

Kaasaskantavad varjud pakuvad kaitset rannas, looduses ja koduaias, neid on lihtne maapinda suruda ja kokkupanduna kaasas kanda.

Päikesevari Puuviljad on metallist varrega ja kasutatav ka vihmavarjuna. Üksi või kahekesi peesitama minnes on seda kahekilogrammist varju hõlbus kaasa võtta. Suvekuumuses mõjuvad eriti värskendavalt kuplit kaunistavad mustrid – valikus on punane arbuus, roheline kiivi ja oranž apelsin.

Oluline on ka varju suurus. Vari, mis on avatuna kuni poolteise meetrise läbimõõduga, on paras paarile inimesele, 2–3 meetrine pakub varju suuremale seltskonnale. Soovides varju alla mahutada kuni kaheksa inimest, vajate vähemalt neljameetrise läbimõõduga päikesevarju.

Korralik vari või kõikuv kasvuhoone?

Mittehingav kangas ei lase õhku piisavalt läbi ning jahutavast varjualusest võib saada kasvuhoone efektiga saunalava, sestap on oluline, mis materjali on kupli valmistamisel kasutatud. Jälgida tasub ka kanga vastupidavust UV-kiirgusele, tavakangast tehtud varjude kuplid lagunevad kiiresti ja pleegivad inetuks.

Liikuva mehhanismiga varjualused võimaldavad kergesti muuta päikesevarju kõrgust ja kallet ning lukustatud asend pakub varju nii vallatu tuule kui lõõskava päikese eest.

Selleks, et vari esimeste tuuleiilidega minema ei lendaks, on vajalik valida vastupidava konstruktsiooniga toode – näiteks kvaliteetsest materjalist raam ning kodarad. Parim materjal on alumiinium, aga piisab ka sellest, kui hinnata visuaalselt raami ja posti jämedust. Tasub meeles pidada, et tugeva tuulega on mõistlik vari siiski sulgeda, et tuule vaibumisel oleks, mida taas avada.

Suur alumiiniumist raamiga päevavari Napolion paslik paigaldada tuulevaiksele terrassile või kohviku hoovi. Tugeva konstruktsiooniga küljel asuva tugipostiga vari on 3,5 meetrise läbimõõduga ja sobib kaitsma umbes kuueliikmelist seltskonda.

Inspiratsiooni jagub

Huvitavast päevavarjude galeriist thespruce.com veebis leiate palju ideid nii paiksete kui liigutatavate varjude paigutamiseks oma aeda. Rõdu katmiseks päikese eest tutvustab mitmeid võimalusi bobvila.com galerii. Kui paikne hoone küljes asuv varikatus ei ole piisav, tasub eelistada liigutatavat varju. Nii on rohkem võimalusi.

Mida veel päikesevarjuga peale hakata?

Meie ilmastikuolusid arvestades võib vari, mis kaitseb ainult päikese eest, jääda sageli kasutuks, aga kui see toimib ka vihmavarjuna, on varjualuse soetamine igati õigustatud.

Suvel toimub edukam müük just nendes kohvikutes, kus kliente ootavad varjudega lauakesed. Kohvikute ahtakestesse hoovidesse või tuulevaiksetele kitsastele tänavatele on ruumi kokkuhoiu mõttes otstarbekas paigaldada küljel asuva tugipostiga varjud. Samuti sobivad need koduterassile või maja lähedusse.

Kel ruumipuudust pole, tasub valida kindlasti keskpostiga varjud, mis taluvad ka suuremaid tuuleiile.

Alumiiniumist ja metallist konstruktsiooniga keskpostiga kena päikesevarju Luna kuppel on UV-kaitsega.

Kaup24 aiamööbli valikust sellel lingil võite soetada endale kogu aeda mineva mööbli vastavalt vajadusele – randa, matkale, terrassile, suvilasse, üritusele või kohvikusse. Või miks mitte aiamööblikomplekti, kus kõik vajalikud esemed on üheskoos ja ühes stiilis?

Internetipood Kaup24.ee – tellige internetist, säästke aega ja raha!