Viies notaribüroos saab tasuta tutvuda äriregistri avaliku ja äritoimikuga

Kuna seni äriregistri toimikutega tasuta tutvumist võimaldanud kohturegistrite kantseleide vastuvõtupunktid suleti, toimub nüüd äriregistri avalikus ja äritoimikus sisalduvate materjalidega tasuta tutvumine viies notaribüroos.

Tasuta tutvumise teenus ei hõlma kinnistustoimikut ja selles sisalduvaid andmeid. Kinnistustoimikuga on võimalik tutvuda kinnistuportaali veebilehel http://www.rik.ee/et/kinnistuportaal või kõigis notaribüroodes. Omanikule endale on talle kuuluva kinnisasja andmetega tutvumine ja registriväljavõtte tegemine kinnistuportaali veebilehel tasuta.
“Muutused on alati esmalt harjumatud ning nendega võib kaasneda segadust,” ütles Notarite Koja tegevdirektor Eve Strang. “Nii on tekkinud hetkel väärarusaam justkui saaks notaribüroodest tasuta kinnistusraamatu väljavõtteid. See ei vasta paraku tõele ning tasuta tutvumise teenus viies notaribüroos hõlmab seaduse kohaselt siiski vaid äriregistri avalikku ja äritoimikut.”

Äriregistri avaliku ja äritoimikuga saab tasuta tutvuda järgmistes notaribüroodes:
1)    Tallinna notar Anne Saaberi büroos (aadress Tartu mnt 13, Tallinn);
2)    Tartu notar Tiina Tombergi büroos (aadress Kaluri 2, Tartu);
3)    Pärnu notarite Marje Jürioja, Kristi Kivimägi ja Kaia Krügeri ühises büroos (aadress Ringi 1, Pärnu);
4)    Jõhvi notar Kristel Jänese büroos (aadress Keskväljak 4, Jõhvi);
5)    Narva notar Tatjana Boitsova büroos (aadress A. Puškini 17-13, Narva).

Tasuta saab tutvuda näiteks ühingute põhikirjade, asutamisotsuste või -lepingutega ning registrile esitatud avaldustega. Notaribüroodesse on teenuse osutamiseks üles seatud kliendiarvutid, mille kaudu on võimaldatud huviliste ligipääs toimikumaterjalidele. Äriühingute registrikaardile kantud andmetega (näiteks juhatuse liikmete ja esindusõigusega) on võimalik tasuta tutvuda ka registri veebilehel http://www.rik.ee/et/e-ariregister.

Äriregistri toimikutega tasuta tutvumise võimaldamise kohustus tuleneb notariaadiseaduse 1. juulil jõustunud §44 lõikest 4, mille kohaselt tagab Notarite Koda tasuta äriregistri avaliku ja äritoimikuga tutvumise ühe notaribüroo kaudu Harju, Tartu, Pärnu ja Ida-Viru maakonnas.

Allikas: Notarite Koja