Viimsi korteriturg vajab uusi arendusprojekte

Viimsi korterite turg on aktiveerunud. Momendil on nö aktiivsem pool küll pakkumine, kuid loodetavasti tuleb sellele peatselt ka nõudlus järele ning tehakse aktiivsemalt tehinguid. Uutest korterelamutest on sel aastal Viimsis turule tulnud ainult energiasäästule rõhuv Karulaugu 9 elamu.

Oktoobrikuise seisuga oli portaali KV.EE andmetel Viimsis 362 korteripakkumist. See tähendab, et pakkumisi on viimaste kuude jooksul aktiivselt lisandunud. Veel neli-viis kuud tagasi oli korteripakkumisi Viimsis kaks korda vähem.

Lisandunud pakkumised on olemasolevaga võrreldes kallima hinnaga, sest tõusnud on ka pakkumishind. Oktoobrikuine Viimsi korteri keskmine pakkumishind oli 19 314.-/m². Veel aasta tagasi oli keskmine pakkumishind 2000 krooni võrra allpool.

Korteriomanditehinguid tehti Viimsi vallas oktoobri kuus maa-ameti andmetele tuginedes 9. Tegemist on vägagi napi numbriga, kuid siin tuleb arvestada, et Viimsi on piisavalt väike piirkond, kus iga uue projekti valmimine võib oluliselt tehingute arvu muuta.

Korteriomanditehingute oktoobrikuine keskmine tehinguhind jääb samale tasemele,kus see oli ka aasta tagasi – 14 000.-/m². Tehingute maksimaalne ruutmeetrihind aga oli oktoobris 17 700.-/m². Samas peab tehinguhindade juures arvestama, et tegemist on korteriomandi ruutmeetrite baasilt arvestatud hinnaga, mille sisse võib kuuluda lisaks elamispinnale ka rõdu, terrass või panipaik.

Uute elamispindade arendusprojektide raames on hetkel Viimsis pakkuda ligikaudu 134 korterit ja paaris-/ridaelamu sektsiooni. Uute korterite igakuine müügitempo on üsna napp, mida võib loendada ühe käe näppudel. Uusarendusprojektide keskmine pakkumishind Viimsis on 17 888.-/m².

Uute arendusprojektide turul on Viimsis ainult üks uus tegija – see on Skanska arendatav Karulaugu 9 korterelamu Viimsi keskuses. Karulaugu 9 korterelamu väärib erilist tähelepanu sel põhjusel, et vastupidiselt tavapärastele arendusprojektidele on sel selgelt eristuva küljena pööratud suurt tähelepanu energiasäästule.

Hoone energiaklass on B, mis peab tagama maja tulevastele elanikele tavapärasest märksa madalamad küttekulud. Samuti kogutakse sadevett kastmiseks ja wc loputuskastide jaoks. Energiasäästu kõrval on olulise müügiobjekti edasiarendusena võimali välja tuua korterite varustamine köögimööbli ja garderoobikapiga, mis teisel pool lahte on juba ammu heaks tavaks.

Viimsi korteriturgu pärsib momendil uute projektide puudus. Olemasolevad pakkumised on enamasti juba ammu valminud projektide riismed, kus kauba seisma jäämiseks on tõenäoliselt mingi põhjus. Kui tuleb uusi projekte juurde, siis läheb ka tehingute arv ülespoole.

Uusarendusprojektide keskmine pakkumishind on alates käesoleva aasta algusest Viimsis napilt tõusnud. Uute projektide lisandumisel võib eeldada, et nende hinnatase on kõrgem juba kas või parema energiaklaasi arvelt. Pakkumishinna napi tõusu kõrval võiks sama prognoosida ka tehinguhindade osas – hinnapõhi trendi näitavas Tallinnas on murtud ja languse jaoks momendil põhjust ei ole. Sama võiks kehtida ka pealinna naabervalla kohta.

Viimsi korteriturg vajab uusi arendusprojekte