YIT Ehitus ja DTZ Kinnisvaraekspert pressiteade

YIT Ehitus ja DTZ Kinnisvaraekspert müüsid septembri lõpus viimase korteri Papiniidu 62, Pärnu uusarenduses. YIT Ehituse poolt arendatud 38 korteriga kortermaja näol on tegemist Pärnus esimese „kriisijärgse“ arendusprojektiga, mis on tänaseks täielikult müüdud. 2011. aastal valminud kortermajal on lisaks korteritele veel panipaigad, parkla, haljasala ja mänguväljak. Ühe- kuni kolmetoaliste rõdudega või terrassidega korterite müügihinnad jäid vahemikku 1000 kuni 1500 eurot suletud netopinna ruutmeetri kohta. Korterite ostjateks olid peamiselt kohalikud või mujalt Eestist pärit pered.

DTZ Kinnisvaraekspert Pärnu maaklerteenuse juhi Janno Peterson sõnul on Pärnu turul, mis hindade ja tehinguaktiivsuse kasvult ei ole jätkuvalt veel võrreldav Tallinna ja ka Tartu kinnisvaraturuga olemas nõudlus päris uute korterite järgi logistiliselt heas või hinnatud asukohas. Pärnus pakutakse jätkuvalt müügiks ca 100 „uusvanades“ arendustes paiknevat korterit hinnaga 700 – 1500 €/m². Nende korterite moraalne ja füüsilise kulum sõltuvalt nende ehitamise ja müügisoleku ajast on ostjatele piisav argument eelistamaks päris uusi kortereid hinnaklassis 1400 – 1600 €/m². Selliste uute korterite absorbeerumisvõime Pärnu kinnisvaraturul on Petersoni hinnangul tuleval aastal vähemalt 30 ühikut, mille turule toomise eelduseks on kõrgete ehitushindade taustal vastava võimekusega arendajate valmisolek töötada kohalikul turul pakutavate marginaalidega.

DTZ on globaalse haardega kinnisvaraettevõte, kes on nõustanud oma kliente kinnisvara alal juba rohkem kui 225 aastat. Alates 2011. aasta lõpust kuulub DTZ UGL Limited Gruppi, UGL Services divisjoni. Täna tegutseb ettevõte 52 riigis ning omab kokku 225 kontorit nii Euroopas, Lähis-Idas, Aafrikas, Aasias, Austraalias kui ka Ameerikas. DTZ Kinnisvaraekspert tegutseb Eestis alates aastast 1993, teistes Balti riikides 1990-ndate lõpust.

YIT Ehitus koos sõsarettevõttega YIT Emico on Eesti juhtivaid ehitusettevõtteid, kes kuuluvad Soome suurimasse ehitusteenuseid pakkuva ettevõtte YIT kontserni. Neljateistkümnes riigis (Soome, Rootsi, Norra, Taani, Venemaa, Eesti, Läti, Leedu, Saksamaa, Austria, Poola, Tšehhi, Rumeenia, Slovakkia) tegutsevas ettevõttes töötab ligikaudu 26 000 inimest. YIT kontserni 2011. aasta käive oli 4,4 miljardit eurot.

 

Allikas: DTZ Kinnisvaraekspert, YIT Ehitus