Arco Vara maapanka kogunenud ala jõudis 180 000 ruutmeetrini

Miko-Ove Niinemäe

Kinnisvaraarendaja Arco Vara maapank kasvas 180 000 ruutmeetrini, kuhu tulevikus ehitatakse enam kui 700 kodu. Kolm neljandikku Arco Vara maapanga kõrge potentsiaaliga elamumaade varudest asub Eestis.

Arco Vara juhi Miko-Ove Niinemäe sõnul on nn maapank kinnisvaraarendajale kõige olulisem tootmissisend, mille pealt teha edasisi tööplaane ja prognoose. “Kuna Arco Vara on võtnud suuna arendusmahtude kasvatamisele, siis selle vältimatu eeldus on olnud kõrge potentsiaaliga elamumaade välja valimine ja ära ostmine,” selgitas ta.

Lisaks olemasolevatele elukondlikele arendustele on töösse minemas uued elamukvartalid Tallinnas, Tartus ja Bulgaaria pealinnas Sofias. Arco Vara maapangas on praegu 179 884 ruutmeetrit elamuehituseks mõeldud maad, sellest 132 483 ruutmeetrit asub Eestis ja 47 401 ruutmeetrit Bulgaarias.

Mis puudutab arendusse mineva kinnisvara maapealset brutomahtu, siis selle kokku arvutamine on keerulisem. “Meil ei ole veel valmis kõigi kinnistute detailplaneeringud, mis määravad ära arendatava brutomahu, kuid tänaseks lukku löödud detailplaneeringute alusel on see number juba üle 80 000 ruutmeetri. Umbes 80% sellest on Eestis, aga see number muutub potentsiaalselt väiksemaks, kui maapanka lisandub uusi arendusi väljaspool Eestit,” rääkis Niinemäe. Nimelt tutvustati kevadisel aktsionäride üldkoosolekul Arco Vara plaani siseneda veel enne 2025. aastat kolmandale turule.

Eestis annavad suurima kasvu Tallinna korterelamuarendused. Niinemäe sõnul on töös Kodulahe kortermajade uued etapid, lisaks alustab ettevõtte päris uue projektiga Tallinnas Harku järve ääres, kuhu on kavas rajada enam kui 450 kodu. “Arhitektuurikonkurss lõpeb 15. juulil, esimese etapi ehitusega plaanime alustada 2023. aastal. Kogu projekti valmimine jääb 2027. aastasse ning müügitulu hindame praeguse seisuga 70 miljonile eurole,” rääkis Niinemäe.

Eestis asuvate projektide kõrval tahab Arco Vara jõuda regulaarse elamuarenduseni ka Bulgaarias. Pikka aega kohaliku bürokraatia tõttu takerdunud Iztok Parkside projekti realiseerimine Sofias hoogustus 2020. aasta detsembris, mil objekt sai kasutusloa. Projekt koosnes kolmest kortermajast kokku 67 korteriga, millest kõik on praeguseks müüdud. Järgmiseks alustab Arco Vara Botanica Lozeni elamurajooni arendusega rohkem kui 47000-ndel ruutmeetril.

Arco Vara investeerib kõrge potentsiaaliga kinnistutesse, kuhu saaks luua tervikliku elupiirkonna. “Uusarenduste nõudlus ületab jätkuvalt pakkumist, mis annab meile võimaluse oluliseks kasvuks. Kui aastatel 2017-2020 oli meil müüdavat brutomahtu ligi 37 000 ruutmeetrit ja müügitulu laekus kokku 52 miljonit eurot, siis uueks perioodiks 2021-2024 planeerime müügiks mõeldud brutomahuga jõuda 48 000 ruutmeetrini. Seega ootame müügitulu kasvu uuel nelja-aastasel perioodil umbes 60%,” kirjeldas Niinemäe ettevõtte lähitulevikku lisades, et Arco Vara eesmärk on müüa aastas vähemalt 150 kodu.

Arco Vara on rahvusvaheline kinnisvarakontsern, mis tegeleb elukeskkonnale lisaväärtust loovate arendusetega. Arco Vara põhitegevuseks on terviklike elukeskkondade ja nendega seonduva ärikinnisvara väljaarendamine. Arco Vara põhiturgudeks on Eesti ja Bulgaaria. Emaettevõte Arco Vara AS loodi 1992. aastal Eestis ja on alates 2007. aastast olnud noteeritud Nasdaq Tallinn väärtpaberibörsil.