KV.EE Indeks: elamispindade hinnatõus jätkub, kuid rahulikumas tempos

Elamispindade pakkumishinna liikumist peegeldav KV.EE Indeks on kerkinud 125,6 punktile. Aastaseks portaali KV.EE elamispindade pakkumishindade kasvuks teeb see keskmiselt 11,7%. Hinnatõusust enamus on tehtud käesoleval 2021. aastal. Viimase 6 kuuga on KV.EE Indeks kerkinud 8,8%.

Elamispindade hinnatõusu taga on olnud suur nõudlus. Nõudlust on tiivustanud tehinguid tegema soodsad laenutingimused. Ostjate kiire ostuotsuse langetamise taga on hirm inflatsiooni ees ja kinnisvarainvesteeringus nähakse kaitset inflatsiooni vastu.

Osa pensionirahast tuleb kinnisvaraturule

Oma mõju on pensionisammmaste lõhkumisel. Sügisel teisest pensionisambast tuleb arvatavasti osa raha kinnisvaraturule. See võiks luua olukorra, kus äkilise rahasüsti saanud nõudlus ajab hindu üles. Nii on kinnisvaraostjatel olnud ratsionaalne mõelda, et targem on tehing enne sügist ära teha.

Suur ostjate hulk on paremad elamispindade müügipakkumised üksteise järel turult ära noppinud. See on müüjatele andnud võimaluse hindu tõsta. Uue kinnisvarapakkumise loomisega, mis aitaks hindu tasakaalustada, on lood keerulised olnud.

Osalt on 2021. a olnud probleeme ehitusteenuse kättesaadavusega. Probleemide rägastikku suurendab ehitusmaterjalide defitsiit. See on paratamatus, mis ajab ehitushindu ehk turule tulevate uute elamispindade hindu üles. Ehk siis kardetud inflatsioon ehk hinnatõus arendushindades on selgelt kohale jõudnud.

Hinnalanguse ohtu ei ole

Arvestades ehitushindade tõusu ja inflatsioonitonti on elamispindade hinnad jätkuvalt kasvamas. Elamispindade hinnalanguseks ehk KV.EE Indeksi languseks lähiperspektiivis ohtu ei ole.

Küll võiks arvata, et 2021. a alguses toimunud ülikiiret hinnatõusu me pigem käesoleval aastal enam ei näe. Kui tehinguhinnad kasvaksid viimase poole aasta tempos, kerkiks hind tasemele, kus ostjad hakkaksid tehingutest loobuma.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.