KV.EE Indeks: korteriostjate suur ostuhuvi kergitab KV.EE indeksit

Elamispindade pakkumishindade muutust kajastav KV.EE Indeks on 115 punkti tasemel. Aastatagusega võrreldes on indeks kerkinud 7,3%. Poole aasta indeksi kasvumäär on 2,3%.

Elamispindade tehingute hinnad püsisid maa-ameti andmetel 2020. aastal pigem horisontaalsed või kerkisid napilt. Enam-vähem sama rada on liikunud KV.EE Indeks.

Elamispindade, eriti korterite tehingute arv on alates septembrist 2020. a olnud kõrge või isegi väga kõrge. Suur tehingute arv näitab, et nii pakkumiste asukoht ja kvaliteet kui ka hind on olnud ostjatele hästi vastuvõetav.

Seega võib prognoosida, et elamispindade hinnad lähitulevikus pigem püsivad või isegi kerkivad, kuid kindlasti ei lange. Seda vähemalt senikaua, kuni tehingute arv püsib tugevana.

Elamispindade tehingute ja pakkumishindade ehk kinnisvara väärtuse kerkimise taga on mitmed tegurid. Osalt võib näha, et inimestel on julgust, tahtmist ja võimalust kodu soetada. Seda toetavad mõistlikud laenutingimused ja lai pakkumine.

Teisalt ajab tehingute arvu üles üüriinvestorite ostuhuvi. Üüriinvestorid pigem suurendavad olemasolevaid korteriportfelle ehk ostavad väljaüürimisele minevaid kortereid juurde. Nagu koduostjatelgi, on ka üüriinvestorite ostuhuvi üks alus mõistlik intressimäär.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.