KV.EE Indeks: Pakkumine väheneb, hinnad kerkivad

KV.EE Indeks, mis näitab elamispindade pakkumishindade muutust kerkib aeglaselt, aga kindlalt. 2021. a veebruari keskpaiga seisuga näitab indeks 116 punkti taset. See on aastatagusest 6,9 ja poole aasta tagusest 3,1% kõrgemal.

Pakkumishindade tõus portaalis KV.EE näitab eelkõige kinnisvaramüüjate kõrgemat ja järjest kerkivat hinnaootust. Kinnisvaramüüjatel on võimalus hindu ülespoole tõsta, sest ostjad tulevad hinnatõusuga kaasa. Viimast kinnitab jätkuvalt kõrge elamispindade ostu-müügitehingute arv.

Kõrge tehingute arv näitab, et ostjad aktsepteerivad pakutava hinnataset. Keskmine vara väärtus on kerkinud enam-vähem sama tempoga, mis keskmine palk. Seega ei ole kinnisvaraostjate ostujõud olulisel määral muutunud.

Kinnisvara kallinemist toetab pakkumise vähenemine. Kui pakkumist jääb vähemaks, kuid tehinguid tehakse väga aktiivselt leevendab see konkurentsi müüjate vahel. Vähesem konkurents parandab müüjate positsiooni ja muudab kolm-neli aastat ostjate ja müüjate vahel tasakaalus olnud korterituru müüjaturuks.

Müüjaturg tähendab kinnisvaraostjate jaoks kiirenevat hinnatõusu ja vähenevat läbirääkimiste ruumi tehinguhinna või muude lepingutingimuste üle.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.