KV.EE: Kinnisvaramüüjad loobuvad hindade tõstmise ideest

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade keskmise müügipakkumiste hinna muutusi kajastav KV.EE Indeks püsib enam-vähem samal tasemel paigal. Elamispindade müügipakkumiste arvu peegeldav KV.EE objektide arvu indeks näitab kiire kasvu peatumise märke.

Hinnaliikumisi näitav KV.EE Indeks on aastatagusest 32%, poole aasta tagusest 13% ja kuu tagusest 1,2% kõrgemal. Viimase kolme nädala jooksul on KV.EE indeks siiski paigale püsima jäänud ja näidanud isegi mõne kümnendikpunkti suurust langust.

KV.EE Indeksi toppama jäämine näitab, et kinnisvaramüüjad on järjest enam loobumas ideest, et elamispindade hindu annab järjepanu tõsta. Ajal, kus pakkumisi on turule olulisel määral juurde tulnud ja  ostjaid on olulisel määral vähemaks jäänud, on tehinguni jõudmiseks pigem mõistlik hind pisut turu keskmisest tasemest allapoole lasta.

KV.EE objektide arvu indeks annab aga märku, et objektide arvu kiire kasv võiks taanduma hakata. Aastatagusega võrreldes on kinnisvaraportaalis KV.EE küll 40% rohkem elamispindade müügipakkumisi, kuid kuu tagusest on pakkumisi 0,3% vähem.

Elamispindade müügipakkumiste arvu stabiliseerumine tähendab, et elamispindade tehinguhindadel on jätkuv surve, kuid surve ei ole enam olulisel määral suurenemas. Seega ei ole liiga tõenäoline, et näeme kinnisvaraturu happy hour’it, kus hakataks pakkuma kaks ühe hinnaga.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.