Pressimaterjal ja video: Ehitusobjektil päästeti raiest 50-aastane tamm

Tamme sõitis ümber istutama eritehnika Saksamaalt

Tallinnas Laki tänaval istutas Scandium Kinnisvara ümber 50-aastase tamme, mis ehitustööde tõttu oleks raiumisse läinud. Tamme sõitis ümber istutama unikaalne patenteeritud masin Saksamaalt, mis oli ülesandeks piisavalt võimas. Arendaja kutsub üles ka teisi märkama alternatiive raiele ja asendusistutusele.

Video (autor Freddy Jakobson).

Laki 24/2 kinnistul algavad peagi uue hoone ehitustööd. Ligi 13m kõrgune ja 60cm tüveümbermõõduga tamm asus ehitusalas ja oleks läinud raiumisse, et hiljem teostada tema arvelt kinnistul asendusistutus. Raie asemel kutsus Scandium Kinnisvara Saksamaalt spetsiaalse patenteeritud masina elujõulist puud ümber istutama. Puu tõsteti koos juurtega üles, sõidutati 15m kaugusele ja istutati seal taas maha.

Kalle Aron, Scandium Kinnisvara AS innovatsioonijuht ja partner: „Iga puu, mis jääb ette tee-ehitusele, uuele arendusele või hoonele, ei pea automaatselt tähendama raiet ja asendusistutust nagu ta reeglina seni Eestis on tähendanud. Tõsi, teenus, et tellida Euroopast kohale spetsiaalne masin, mis oleks võimeline suure puu maast elujõulisena üles tõstma, ei ole kõige odavam. Meie puhul maksis see koos transpordiga 8000 eurot. Kui päästetavaid puid on aga rohkem, jaguneb summa enamate vahel ära ja võib vahel olla isegi võrdne või väiksemgi linnale makstavast keskkonnatasust.“

Tehniliselt valmistati maapind enne masina  saabumist ette, valiti välja sobiv koht, kus puu veel pikka aega kasvada saab ning veenduti, et teised puud istutamise käigus viga ei saa. Spetsiaalne eritehnika kaevas esmalt suure ümmarguse augu, seejärel kaevas sama kujuga augu puu ja tema juurte ümber ning tõstis puu ühest kohast teise. Puu toestati koheselt trossidega ja ankurdati maasse, et taim saaks tuleval aastal oma uues asukohas korralikult juurduda. Eestis lõpetanud, siirdus masin sarnaseid töid teostama teistesse Balti riikidesse, mis koduteele jäid.

„Istutusmasina juht rääkis, et on oma patenteeritud masinaga sõitnud läbi kogu Euroopa. Meie lähiriikides, eriti Skandinaavias nähakse väga vaeva, et suured puud säilitada. Näiteks Norra mahuka arendusrajooni juures oli masinajuht üles tõstnud 600 puud, need ehitusperioodiks istutanud kõrval asuvale põllule ja aasta hiljem nad arenduspiirkonda tagasi istutanud. Võimas! Loodan, et oleme Eestiski sinnapoole teel!“ rääkis Aron.

Scandium Kinnisvara on laiahaardeline Eesti kinnisvaraarendaja, kes keskendub terviklike elukeskkondade arendamisele. Alates 2021. aastast oleme Rohetiigri koostööplatvormi asutajaliikmed. Scandiumis soovime väga, et ka meie järeltulijad saaksid kaunis ja puhtas keskkonnas oma unistusi täida viia, seetõttu panustame igas oma arenduses võimalikult palju keskkonda austavate lahenduste leidmisele . Scandiumis arendame elukvaliteeti.