See faktor on saanud koduomanikele sama tähtsaks kui isiklik parkimiskoht

Pilt on illustratiivne / Allikas: Unsplash

 YIT läbiviidud mahukast uuringust selgub, et eestimaalaste jaoks on kodu puhul kõige tähtsamaks selle madalad ülalpidamiskulud, piisav ruum ja panipaik isiklike asjade paigutamiseks ning kõrge ehituskvaliteet. Mõnevõrra üllatavalt on aga oluliste faktorite TOP10 listi pürginud ka kiire internet, mida 88% inimestest peab kodu puhul sama oluliseks kui isikliku parkimiskoha olemasolu. 

YIT Eesti müügijuhi Eva-Liisa Tamme sõnul on koduomanikud mõistnud, et kaasaegse elu kõigi mugavuste nautimiseks ei piisa enam tavalisest, alla 100 Mb/s kiirusega internetiühendusest. Eriti oluliseks peavad kiire interneti olemasolu just leibkonnad, kus on rohkem kui neli liiget.

“Erinevust tavalise ja ülikiire interneti vahel tajuvad nii kodukontoris töötajad kui ka kodus vaba aega nautivad pereliikmed. Kui üks pereliige vaatab parasjagu oma lemmik Netflix-sarja, teine vallutab arvutimängus üha uusi leveleid, kolmas veedab YouTube’is aega naljakaid loomavideod vaadates, aga internetti on ühendatud ka kodu valveseadmed, televiisor ja muu kodutehnika, siis tavalise internetikiiruse puhul tekivad paratamatult tõrked,“ rääkis Tamm.

Eriti suurt peavalu tekitab aeglane internet tema hinnangul neile, kes töötavad kodunt mahukate failidega või peavad palju veebikõnesid.

„Ilmselt mäletavad paljud, kuidas pandeemia ajal tuli veebikoosolekute ajal kõne kvaliteedi parandamiseks kaamerapilt välja lülitada või valida koosoleku aega nii, et samal ajal ei peaks koosolekut ükski teine pereliige. Hanguva pildi ja katkeva kõne probleem võib keset pingelist töökohtumist olla äärmiselt frustreeriv. Ka mahukate failidega töötades võib 20Mbit/s kiiruse puhul olla mõistlikum kontorisse sõita, kui oodata pikki minuteid dokumentide avanemist. Ülikiire internetiga selliseid valusid ei esine,“ tõi YIT esindaja näiteid.

Kuigi kiire internetiühenduse olemasolu on saanud koduomanikele ülivajalikuks, ei pruugi see siiski alati saadaval olla.

“YIT meeskond mõtleb ülikiire interneti tagamiseks vajaliku valguskaabli paigaldamisele juba uusi kodusid kavandades. Mõnes piirkonnas aga ei ole valguskaabli internet veel saadaval, mistõttu tasub enne koduostu lepingu allkirjastamist uurida nii arendajalt kui ka erinevatelt internetiteenuste pakkujatelt, kas ja millise kiirusega internetiühenduse valmidus on hoonesse kavandatud, et vältida hilisemat pettumist,” soovitas Eva-Liisa Tamm.

YIT läbiviidud uuringust selgus, et kiire internetiühendus on koduomanike jaoks sama tähtis kui isikliku parkimiskoha olemasolu, kodu ilus välisilme ja selle helikindlus.

“Ligipääsu kiirele internetiühendusele peetakse palju olulisemaks, kui teisi, sageli elementaarseid mugavusi nagu näiteks kodu vahetus läheduses asuvaid toidukauplusi ja ühistranspordipeatuseid või kiiret ühendust töökoha, koolide ja lasteaedadega,’’ nentis YIT esindaja.

Kõige vähem hoolivad koduomanikud sellest, kui lähedal asub nende elukoht meelelahutusasutustest – seda pidas kodu puhul oluliseks vaid 18% vastanutest.

“Mõneti ootamatult selgus, et elukoha valikul on üks ebaolulisematest faktoritest ka mänguväljaku olemasolu. Ehkki enamike kortermajade vahetus läheduses on sageli lausa mitu mänguväljakut, leidis vaid kolmandik vastanutest, et  see on nende jaoks oluline näitaja. Samas kiirest internetist tunneb puudust neli inimest viiest,’’ kommenteeris Tamm.