Täna avati liiklusele ajaloolisse Volta kvartalisse rajatud uued tänavad

Foto: Kaupo Kalda

Täna avati liiklusele ajaloolisse Volta kvartalisse rajatud uued tänavad

 

Täna avati ajaloolisesse Volta kvartalisse rajatud Uus-Volta ja Mootori tänavad ning tutvustati valminud ja peagi valmivaid hooneid. Põhja-Tallinna ühes suurimas arenduses valmib selle ja järgmise aasta jooksul 173 korterit ning üle 2200 m² äripinda. Kvartalisse rajatakse kaks uut tänavat, mastaapne maa-alune parkla ning operaatorineutraalne sidevõrk.

„Volta kvartal on Põhja-Tallinna üks suurimaid arendusi ning selle ehitus liigub jõudsalt ja plaanipäraselt hoolimata väljakutsuvast aastast. Uue etapi esimene hoone aadressil Uus-Volta 9 on värskelt valminud ning esimesed pinnad uutele omanikele üle antud,“ sõnas Endoveri juhatuse liige Robert Laud. „Volta arendamisel tunneme olulist vastutust, et luua väärikas ja jätkusuutlik vana ja uue arhitektuuri kombinatsioon ning hoonete ja pargialade sümbioos,“ lisas Laud.

Üle 120 aastase ajalooga 172 meetri pikkune paekivist tööstushoone sai uue elu kaasaegse elu- ja ärihoonena, mis kannab nime Volta Galerii Loftid. Townhouse tüüpi maja pärliks on privaatsete hoovialadega läbi kolme korruse luksukorterid ning isikupärased äripinnad. Eksklusiivsetele kodudele annavad iseloomu 6,4 meetri kõrgused laed, taastatud ajaloolised kaaraknad ja privaatsed hoovialad. Algselt kahe lööviga tehasehoonest jääb üks lööv täielikult avatuks ning endise tööstushoone sisse rajatakse haljastatud sisehoovid, mille tagaosas on privaatsuse tagamiseks säilitatud kaaravadega paekivimüür.

Mahuka kvartali arendus tingis ka ulatusliku uue taristu loomise. Kvartalisse rajati kaks uut tänavat, Uus-Volta ja Mootori tänav. Sademevee kanalisatsioonivõrku pandi maasse kokku üle 1,5 km, mis hõlmas Peetri, Tööstuse ning Volta tänavat ja Volta kvartali sisest sadevee torustikku. „Erinevalt Kalamajast, kus suur osa hooneid on gaasi- või ahjuküttel, sai Volta kvartal uue kaugküttesüsteemi. Kvartali uute hoonete katustel on päikesepaneelid ning koostöös Enefitiga rajasime kvartalisse esimese suurema linnasisese operaatorineutraalse sidevõrgu, mis sellisel kujul on täna ainulaadne. Koostöös Enefitiga on planeerimisel ka uudne rakendusest juhitav elektriautode laadimislahendus,“ märkis Robert Laud.

Tipukõrguse on saavutanud ka kõik 6 kvartali uue etapi A-energiaklassi uusehitist nimetusega Volta Residentsid, mille korterite võtmeid hakatakse omanikele üle andma alates 2023. aasta algusest. Volta Residentside arhitektuuri on loonud KoKo arhitektid, kes said muuhulgas inspiratsiooni ka legendaarsest Volta vahvlimasinast. Uusehitiste arhitektuur on sobitatud ajaloolise industriaalse kvartaliga, mille moodne minimalistlik vorm on kombineeritud ajatu telliskivifassaadiga.

Volta Residentsides valmivad 1-4-toalised korterid ja läbi kahe korruse planeeringuga loftid. Hoonete kõrgeimatel korrustel on avarad penthouse korterid vaadetega merele ja vanalinnale. Nende korterite keskmine ruutmeetri hind moodustab umbes 4600 eurot ning need paiknevad Volta sisekvartalis uute Uus-Volta ja Mootori tänavate ääres.

Kvartali keskele kavandatakse tulevikus kõrghaljastusega pargiala, mis on planeeritud nii, et see jääb tänava- ja linnamürast eemale ning pakub elanikele koduhoovis privaatsust ja rahu. Parki on plaanis rajada erinevatele vanuserühmadele mõeldud mänguväljakud, lauatennise lauad, petanki mänguala, treeningala, lemmikloomadele mõeldud ala ning ka lasteaed.

Kvartali arendamisse panustab pikaajalise kogemusega tipptegijate meeskond. Hoonete arhitektuuri loovad tunnustatud arhitektuuribüroode KOKO, Apex ja ARS arhitektid. Ruumide planeeringute täiustamise taga on sisearhitekt Aet Piel, ehituse peatöövõtja on suuremahuliste projektide ja kõrghoonete rajamise kogemusega Metropoli Ehitus. Kvartali käesolevate etappide finantseerimisse panustavad suurimad Eesti kohalikud pangad LHV Pank, Coop Pank ja Bigbank.

Volta kvartali faktid:

– detailplaneering hõlmab 11,25 ha

– arendusmaht 142 000 m²

– elupinnad 90 000  ja äripinnad 52 000 m²

– maa-alune 230 kohaga parkla

– kokku rajatakse 1360 parkimiskohta

– jalgrataste hoiuruumid laadimisvõimalusega

– uusehitised A-energiaklass

Endoveri arendusmahud Volta kvartalis:

– hooneid kokku 29, sh 2 juba valmis

– korterite arv 755

– parkimiskohti üle 1360, lisaks rattaparklad

– lasteaed ja 15 000  suurune pargiala

 

Galerii:  Endover_Volta kvartal_221206

Autor: Kaupo Kalda, Karl Kasepõld

Endover https://endover.ee/endover/ on 25 aastase tegutsemiskogemusega Eesti kinnisvaraarendaja, mis loob väärtust linnaruumi ning rajab terviklikke elu- ja ärikeskkondasid. Ettevõtte portfellist leiab 70 maja ja 2840 korterit kogupinnaga 368 000 m².

Lisainfo:

Kristel Laud, Endoveri turundusdirektor

[email protected]

https://endover.ee/volta/