Ülikoolilinnas ostetakse üha enam kortereid tudengitele 80% märtsi korteriostjatest olid lapsevanemad

Pilt: Korter Tartus DUO Loftid

Kinnisvaraturul on käimas aktiivne jaht headele korteritele. Pealinna kõrval paistab silma Tartu turg tavapärasest suurema aktiivsusega. Võrreldes varasemate aastatega, on korterihuviliste seas palju lapsevanemaid, kes otsivad korterit ülikooli astuvale noorele.

Scandium Kinnisvara statistika põhjal ostis märtsis 80% Tartus tehingus käinutest korteri ülikoolis õpinguid alustavale või kõrgkoolis juba õppivale noorele. Korteri ostus nähakse võimalust kinnisvarasse investeerimiseks ja mõistlikuks rahapaigutuseks. Ühtlasi lahendatakse lapse elukoha mure terveks õpingute perioodiks. Õpingute lõppedes plaanitakse korter välja üürida või investeeringust väljuda.

Maia Lõško, Scandium Kinnisvara müügijuht: „Üha enam lapsevanemaid peab mõistlikuks korterit üürimise asemel osta. Eeldatakse, et laps veedab ülikoolis vähemalt kolm, kuid pigem viis või enam aastat. Üürisummad sellise perioodi peale ulatuksid mitmekümnetesse tuhandetesse eurodesse. Korteri ostmisel suunatakse see summa võõra tasku asemel kinnisvara omandamisse. Õpingute lõppedes kavatsetakse korter Tartu üürituru eeliseid ära kasutades järgmisele tudengile välja üürida.“

Korteritüübilt eelistatakse ühe- kuni kahetoalist korterit uues majas võimalikult ülikooli lähedal. Populaarsed on loft-tüüpi korterid, kus kompaktse pinna peale on asjalikult ära mahutatud magamis- ja õppimisala, köök ja vannituba. Kui majal on lisavõimalusi näiteks ratta turvaliseks hoiustamiseks, trenni tegemiseks või meelelahutuseks, tulevad need vaid kasuks.

„Viimase aja tendents on olnud ka see, et samasse majja ostetakse korraga kaks või enam korterit. Üks antakse lapsele elamiseks, teine üüritakse kohe välja. Nii aitab üüril olev korter tasuda mõlema korteri laenu,“ kommenteeris Lõško.

„Samas on oluliselt tõusnud ka sissemaksusummad ja korteriostjate soov kiiresti tehingusse liikuda. Kardetakse, et head korterid liiguvad kiiresti ära ning sügiseks, kui vabaneb pensionisammaste raha, on head valikud turult läinud ja hinnad kallimad,“ võttis Lõško ülikoolilinna kinnisvaraturu olukorra kokku.

 

www.scandium.ee