10 võimalust luua kodukontorisse hea töökeskkond

1_4_48476710Viimaste uuringute kohaselt sooviks suurem osa eestimaalastest teha tööd ka väljapool kontorit. Spetsialistide hinnangul annab kaugtöö töötajale rohkem autonoomsust ja paindlikkust, säästab aega, mis ideaalis toob kaasa suurema rahulolu tööga ja kõrgema produktiivsuse. Tööandja seisukohast suurendab kaugtöö võimalus töötajate pühendumust, vähendab tööjõu voolavust ja puudumisi, mis loob eeldused kulude vähenemiseks ja produktiivsuse tõus omakorda eelduse tulude suurenemiseks.

Kui oled otsustanud kodukontori kasuks, siis aitavad sul koduse töölaua taga edukas olla järgmised nipid:

Määra kindel tööruum

Leia kodus sobiv koht töötamiseks. Töökoht peab olema aga püsiv ning selline, kus pühendud tõesti vaid töötegemisele: lösutamine diivanil, kus vahepeal telekat vaatad, ei tule tulemustele just kasuks. Kodukontor ei pea olema suur, kuid see peab olema organiseeritud läbimõeldult: mõtle läbi oma vajadused. Juhul, kui kodukontoriks kujundatakse toa üks osa, võib selle ka teise värviga ära märkida. Kui töös on tarvis klientidega kohtuda, säti sellekski kodus sisse konkreetne koht.

Pane paika tööaeg. Määra ka kodukontori puhul tööpäeva algus, nii ei libise päev õhtusse ilma, et sa oleksid korralikult tööd jõudnud teha. Koosta päevaplaan, see aitab keskenduda.

Puhka silmi, tee kohvipause ka kodukontoris. Kuid ära käi pidevalt köögi vahet, et omale midagi näksimiseks tuua. Võta vesi või kohvitass ligi.

Pane segajad, telekas ja raadio, kinni. Katsu end töö ajal eemal hoida ka meelelahutuslikest sotsiaalvõrgustikest.

1_4_46937602
Pane riidesse – hommikumantlis või kodudressides ei tule tihtipeale väga töö tegemise tunnet. Pane end korralikult riidesse, nagu läheksid tööle.

Suhtle kolleegidega – ära irdu kollektiivist ja toimeta ainult omapäi, vaid vestle töökaaslastega näiteks Skypes või muus keskkonnas. Võid ka töö organiseerida selliselt, et peate vajadusel kontoris näiteks kord nädalas meeskonna koosolekuid.

Kui jagad kodukontorit teiste pereliikmetega, pane paika reeglid. Kui majas on lapsed, kes kodukontorisse sisse astuma kipuvad, loo neilegi võimalusel oma kodukontori nurk ning tee selgeks, et samal ajal kui sinul, on neilgi iseseisva töö aeg: olgu see joonistamine või järgmise päeva õppetükkide ettevalmistamine.

Kui kodukontor on sinu igapäevane töökeskkond, investeeri sellesse. Soeta töötool, mis oleks sinu rühile hea, korralik töölaud, valgustus ja süsteem dokumentide hoiustamiseks. Ära unusta eraettevõtjana oma kodukontorisse tehtud kulutusi ka ärikuludesse kanda – uuri raamatupidamisspetsialistidelt, millised kulutused selleks sobivad.

Inspiratsiooni:

http://www.forbes.com/sites/houzz/2013/10/30/redesign-tips-to-allow-for-more-productivity/

https://www.pinterest.com/iluskodu/kodukontori-ideid/

 

Allikas: Postimees