Alustavad firmad soovivad fikseeritud kuludega büroopindu

Aina hoogustuv väikeettevõtlus ja uute firmade asutamine kasvatab nõudlust soodsate, samas hea asukohaga büroopindade järele. Kuna tegu on mõnevõrra hinnatundlikuma klientuuriga, on hea, kui kõrvalkulud on fikseeritud või hinna sees.

Näiteks on populaarsed vanemate kontorihoonete ruumid, mille üldpinnad on vahemikus 10-20 ruutmeetrit ja hind ca 5 €/m2. Alustavale ettevõttele on kindlustunne väga tähtis ning seda tekitavad mõnedes sellistes majades pakutavad fikseeritud kõrvalkulud. Tallinnas on ka büroohooneid, kus kõik kommunaalkulud on juba ruutmeetrihinna sees.

Sellised pinnad annavad väikeettevõtjatele võimaluse tegeleda oma äriga koduseintest väljaspool ning vajadusel tekitada koos teiste ettevõtetega sünergiat, omavahel suhelda ja kontakte luua.

Väikepindu üürivate ettevõtete tegevusvaldkondade spekter on lai. Näiteks on nende hulgas alustavaid ehitus- ja infotehnoloogiafirmasid, ilusalonge, kunstiringe, logistikaettevõtteid, heategevusühinguid, fotograafe ja tantsustuudioid.

Kuna tegemist on vanemate majadega, annavad omanikud üürilistele ruumide kujundamiseks vabamad käed. Nii saab disainida omanäolise, loova keskkonna, mis soodustab mõttetööd.

Populaarseimad on kesklinnas asuvad pinnad, kuhu on kerge kohale tulla nii auto kui ka ühistranspordiga. Ka Põhja-Tallinn on nõutud piirkond, tõmmates oma loomingulise õhustikuga ligi kunstnikke, kes soovivad rajada ateljee.

Selliste kontorihoonete omanikele on väikepindade välja üürimine hea võimalus saada vanemas majas tootlust ning tagada sellega kulude kaetus. Miinuspooleks võib olla asjaolu, et selliste pindade puhul võib voolavus olla mõneti suurem, sest lepingud tehakse mõlemale poolele mugavamaks suhtlemiseks tähtajatud. Samas on uued üürnikud taas kiiresti leitavad, sest nõudlus väikeste büroopindade järele on pidevalt kõrge ja kliendid tänulikud nende pakkujatele.

 

Allikas: Eike Lepp, Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler