Arco Vara alustab Bulgaarias Botanica Lozeni majade eelmüügiga

Pildi autor: Arco Vara
Elukondliku kinnisvara arendaja Arco Vara alustab Bulgaaria pealinna Sofia lähedale kerkiva Botanica Lozeni kvartali eramajade eelmüügiga. “Huvi eramute vastu on Bulgaarias jätkuvalt suur,” kinnitas Arco Vara Bulgaaria tütarettevõtte juht Kaloyan Radosslavov.

Botanica Lozeni majade ruutmeetri hind on koos käibemaksuga alates 1900€/m2. “Kinnisvarahinnad Bulgaarias tõusevad, sest kallinevad nii ehitusmaterjalid kui ka tööjõukulud. Hea uudis on see, et praegu on nõudlus endiselt olemas, inimesed soovivad osta kinnisvara olgu siis kodu ostmiseks või investeerimiseks, kuna kardetakse inflatsiooni. Lisaks laenavad pangad endiselt raha madalate intressimääradega ja tööpuudus on suhteliselt madal,” selgitas Arco Vara Bulgaaria esindaja. Seetõttu püsib Radosslavovi kinnitusel Bulgaarias eramajade vastu jätkuvalt suur huvi ja sellesse turusegmenti siseneb ka üha rohkem arendajaid.

Radosslavov lisas, et sõda Ukrainas võib inflatsiooni veelgi süvendada. “Samas ei pruugi huvi kinnisvara ostmise vastu kaduda. Pikemas perspektiivis võib meie riiki saabuv põgenikelaine nõudlust kodude järele säilitada või isegi suurendada,” rääkis ta.

Arco Vara tegevjuhi Miko Niinemäe sõnul on Bulgaarias praegu ehitusmaterjalide kättesaadavusega olukord normaalne ja arendustegevus saab alata plaanikohaselt. “Praegu alustame esimese etapi eelmüügiga, teise etapi müügi algus oleneb esimese etapi müügitempost,” lisas ta. Arenduse 54 ühepereelamut valmivad kolmes etapis. Esimeses ja teises etapis on kavas ehitada kummaski 16 ja kolmandas etapis 22 maja.

Pildi autor: Arco Vara
Esimeses etapis valmivad nii kahe- kui ka kolmekorruselised eramajad. “Kolmekorruseliste kodude pindala on 424,9 m2, sinna sisse on arvestatud ka viimase korruse ligi 50 ruutmeetrine rõdu,” tutvustas Niinemäe. “Kahekordsete eramute kogupind on plaani järgi vahemikus 296,8 – 319,2 m2.” Tegemist on avarate perekodudega, kuid Niinemäe sõnul annab pindalale suurust juurde ka asjaolu, et Bulgaarias arvestatakse pindalasid brutopinnas mitte meile harjumuspärase puhta põrandapinnana.

Arco Vara Bulgaaria tütarettevõtte juht Kaloyan Radosslavov rääkis omalt poolt, et Botanica Lozeni eramajad on olenevalt maja suurusest 5 või 4 magamistoaga, lisaks avarale elutoale ja köögile on kõikides majades vähemalt üks garderoob ja panipaik, lisaks on olemas ruum, kuhu saab sisse seada kodukontori. Kahekorruselistesse majadesse on ette nähtud 4 ja kolmekordsetesse koguni 5 vannituba. Uue kodu ostja saab enda omandisse ka maja ümbritseva krundi.

Botanica Lozeni arendus asub Bulgaaria pealinna Sofia lähedal kaunis looduslikus keskkonnas, mis jääb samas kesklinnast kõigest 15-minutilise autosõidu kaugusele. “Piirkonnas on ka väga hea ühistranspordiühendus, mistõttu sobib uus elurajoon kindlasti lastega peredele, kes tahaksid elada puhtas ja kaunis looduslikus keskkonnas, kuid samal ajal vajavad kiiret ligipääsu südalinna tööle, kooli-lasteaeda või polikliinikusse,” ütles Radosslavov.

Botanica Lozeni esimese etapi ehitus algab kava kohaselt käesoleva aasta juunis. “Seni on Botanica Lozeni eramajade arendus kulgenud plaanipäraselt. Teise etapi ehitusega tahame alustada 2023. aasta teises kvartalis. Äsja jõustus uus detailplaneering kolmanda etapi kinnistutele, kus varasem ärimaa tuli ümber muuta elamumaaks. See annab põhimõtteliselt võimaluse alustada kahe viimase etapi ehitust ühel ajal, mida me ka teeme, kui turuolukord võimaldab ning I etapi müük sujub ootuspäraselt. Kui see juhtub, võib kogu Botanica Lozeni elurajoon olla valmis juba 2024. aasta lõpuks. Juhul kui viimase etapi alustamine jääb siiski esialgsete plaanide kohaselt ülejärgmisse aastasse, on valmimistähtajaks 2025. aasta lõpp” kinnitas Radosslavov. Lisainfo ja majade plaanid leiab Botanica Lozeni kodulehelt https://botanicalozen.bg/.

Arco Vara on rahvusvaheline kinnisvarakontsern, mis tegeleb elukeskkonnale lisaväärtust loovate arendusetega. Arco Vara põhitegevuseks on terviklike elukeskkondade ja nendega seonduva ärikinnisvara väljaarendamine. Arco Vara põhiturgudeks on Eesti ja Bulgaaria. Emaettevõte Arco Vara AS loodi 1992. aastal Eestis ja on alates 2007. aastast olnud noteeritud Nasdaq Tallinn väärtpaberibörsil.