EfTEN siseneb uue fondiga elukondlike üürimajade turule

Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne

EfTEN Capital asutab uue fondi, mis hakkab investeerima üürimajadesse Eestis, Lätis ja Leedus. Loodava EfTEN Residential Fundi eesmärk on saada Baltimaade suurimaks elukondliku kinnisvara fondiks ning kaasata esimeses etapis 60 miljonit eurot omakapitali investeeringuid.

„EfTEN on ärikinnisvaras Baltimaade suurim fondivalitsemise ettevõte ning nüüd laiendame tegevust elukondlikku kinnisvarasse. EfTEN loodi eelmise finantskriisi ajal ning koroonaviiruse tekitatud majandussurutis annab hea ajastuse uude ärisuunda sisenemiseks. Kavas on teha ehitusturu eesootavas madalseisus n-ö hulgioste ehk fond hakkab ostma terveid maju, mitte üksikuid kortereid,“ ütles EfTEN Capitali tegevjuht Viljar Arakas.

Fondi esimeseks kavandatud investeeringuks, mille osas on siduvad kokkulepped sõlmitud, on Tallinnas Kadaka Metsapargis 2021. aasta sügisel valmiv maja, kus on kokku 112 korterit ja 93 parkimiskohta. Hoone ehitab Mitt & Perlebach ja selle väljaüürimisega alustatakse järgmise aasta sügisel.

„Me ei tea täpselt, millised saavad olema lähemal 1-3 aastal korterite üüritasemed – kuna need on ajas kõikuvad –, kuid investeeringusse sisenemise hind ajas ei muutu. Näeme eluasemete üüriturul head potentsiaali, kuna see on Skandinaaviaga võrreldes lapsekingades ehk institutsionaliseerimata,“ märkis Arakas.

EfTEN-il on varasem hea kogemus elukondliku kinnisvara arendamisest Riias, kus Bišumuiža elurajooni rajati esimeses arendusetapis 8 kortermaja 112 korteriga, millest 85% on tänaseks klientidele müüdud. EfTEN-il on kohapealsed meeskonnad kõigis kolmes Balti riigis, mis annab fondivalitsejale hea stardipositsiooni. „EfTEN on Balti kinnisvararingkondades hästi teada ja tuntud ettevõte. Meie ambitsioon ei saa olla väiksem kui luua kõiki kolme Balti riiki kattev juhtiv elukondlik kinnisvarafond, mille portfelli suuruseks kujuneb ca 1000 korterit, kuid see ei ole meie ambitsioonide lõplik piir, vaid esmane samm,“ märkis Arakas.

Uues fondis paneb EfTEN palju rõhku nii hoonete energiasäästlikkusele kui ka äriprotsesside digitaliseerimisele, et kogu kliendisuhtlus, hoonete haldus, lisateenuste tellimine ja muu oleks võimalikult hõlbus ja innovaatiline. Selleks arendatakse klientidele vastav äpp, mis integreeritakse kogu maja haldustarkavaraga.

EfTEN Residential Fund asutatakse usaldusfondina ning täisosaniku juhatuse liikmeteks on Viljar Arakas ja Tõnu Uustalu. Fondi investeeringute igapäevase juhtimisega hakkab tegelema EfTEN Capitali pikaajaline meeskonna liige Annika Ole, kellest saab elukondliku kinnisvara valdkonna juht. Annikal on elukondliku kinnisvara valdkonnas 15-aastane kogemus. Fondi investeerimisperiood on viis aastat alates fondi moodustamisest ning eesmärk on kasutada pangalaenu kuni 50 protsendi ulatuses portfellist.

Fond on kavas asutada mitteavaliku fondina ja investeerimisvõimalust pakutakse algselt ainult kutselistele ja institutsionaalsetele investoritele. Esimese ringi investorid, kelle seas on enamjaolt varem EfTEN-i fondidesse investeerinud nii kutselised investorid kui ka institutsionaalsed investorid, paigutavad fondi 16 miljonit eurot.