ERR: Narva üürihinnad võivad kevadeks nulli kukkuda

1_35_45417077Kui veel aasta tagasi olid Narva üürihinnad isegi pealinna hindadest kõrgemad, küündides 500-600 euroni kuus, siis tänaseks on olukord märgatavalt muutunud. Mahukate ehitustööde lõppedes on sajad ehitajad linnast lahkunud ning üürihinnad kukkunud.

Narva üürikorterite hindu kergitasid Tallinna tasemeni riigi ja Euroopa Liidu rahastatud suurehitused, mis tõid Narvasse sadu ehitajaid. Tänaseks on tööd lõppenud ja ehitajad lahkunud.

Kinnisvarafirma Ober-Haus Narva maakleri Jakob Pehki sõnul on hindade kukkumine suur.

“Hinnas on langenud umbes kaks kolmandikku, aga talv ei ole veel oma hambaid näidanud. Inimesed ei ole veel tühjalt seisva korteri eest maksnud kalleid kommunaalkulusid. Võib eeldada, et hind langeb veelgi. Kõige mustema stsenaariumi järgi jõuame sinna, kus oleme kunagi juba olnud. Kommunaalkulude eest pannakse korter üürile, et ise mitte lihtsalt peale maksta,” rääkis ta.

Domus Kinnisvara Narva maakleri Aivo Petersoni arvates jõuab piirilinna üürikorterite turg põhjani kevadel.

“Seda võib oodata kuskil märtsis, aprillis, mais. Kui omanikud jõuavad arusaamale, et korteri hoidmine või millelegi lootmine ei tasu ära ja kasulikum on see lihtsalt elamiseks anda nii, et üürnikud maksavad kommunaalmaksed,” sõnas ta.

Suur osa tühjaks jäänud üürikorteritest pannakse kinnisvaramaaklerite hinnangul müüki. Eelkõige need, mis muretsetud pangalaenuga. Praegu on Narvas müügis umbes 500 korterit. Jakob Pehki hinnangul võib neile lisanduda veel sadakond.

Aivo Petersoni hinnang on veel karmim.

“300-400, kuni 500 korterit võiks sealt nüüd müüki tulla. Üürituru ärakukkumine mõjutab raudselt ju ka müügiturgu, nii et küsimus on selles, kas see langus tuleb viis protsenti või 50 protsenti, see on selline mõtestamise küsimus,” arvas ta.

Jakob Pehki arvates aga võivad lisaks üürikorterite odavnemisele piirkonna korteriturgu mõjutada ka Viru Keemia Grupi koondamised ning venemaalastest kinnisvaraomanikud, kes rubla odavnedes on hakanud müüki panema Eestis ostetud kinnisvara.

“Täna siin müüdava vara raha eest saavad nad Venemaal osta rohkem ja seoses sellega on kliendid nõus hinda langetama, et saaks siin kiiremini müüdud. Kasvab pakkumiste arv, väheneb hind,” lausus ta.

Allikas: uudised.err.ee