Kinnisvara korrashoiu alused Kinnisvarainvesteering kui pensioni kogumise alternatiiv – võimalused ja riskid

1_4_43857324SEB pensionivalmiduse uuring (2016) näitas, et paljud inimesed näevad oma pensionipõlve kindlustamise võimalusena kinnisvara üürimist või müüki. Millised on võimalikud riskid ja hüved, millega tasub sellisel juhul arvestada?

Pikaajaline investeering

Kui soovite kinnisvaralt tulu teenida ka pensionieas, on vaja pikemalt ette mõelda. Selleks et ostetud kinnisvara oleks väärtuslik ka näiteks 20 aasta möödudes, tuleb hoolikalt valida selle asukohta. Mõistlik on viia ennast kurssi kinnisvaraturu prognoosidega ja linna või valla arenguplaanidega. See nõuab küll lisaenergiat ja aega, kuid võimaldab teha läbimõeldud ja pikas perspektiivis tõenäoliselt kasumlikuma otsuse.

Lugege lisaks: Kui palju raha on tuleviku kindlustamiseks vaja?

Ühekordne või regulaarne sissetulek: kas müüa või üürida kinnisvara?

Kinnisvara müümise eeliseks on see, et saate korraga kätte suurema rahasumma. Samas tasub müügi korral mõelda, kui suur summa müügist saadakse ja kuidas seda raha kasutada. Näiteks, kas leida selle asemel mõni muu investeering, et raha väärtus inflatsiooni tõttu ei langeks? Või hoopis üürida kinnisvara välja ja müüa vahetult enne pensionile jäämist ära? Kindlasti tasuks enda jaoks välja arvutada, kui kaua selle raha abil on võimalik pensionieas ära elada.

Kinnisvara väljaüürimise eeliseks on kindlasti regulaarne igakuine sissetulek üüritulust. Lisaks jääb teil alati võimalus see vajadusel maha müüa. Sageli kulub üürist saadav tulu paraku hoopis igapäevaste kulude katteks ja nii võib pensionipõlve kindlustamisel kinnisvara väljaüürimisest vähe abi olla.

Rahaliselt mahukas ettevõtmine

Kui ostate kinnisvara laenuga, siis tuleb kuni laenu tagasimaksmiseni või kinnisvara müümiseni arvestada, et sellega kaasnevad ka teatud kulud: laenu tagasimaksed, kodukindlustus jt. Kinnisvara väljaüürimise puhul teenite küll tulu, kuid kas sellest piisab, et katta investeeringuga seotud kulud ja seda jääks veel ka pensioni kindlustamiseks alles?

Tasub arvestada, et korter amortiseerub ja mingil hetkel on vaja teha täiendavaid investeeringuid. Üürikorter vajab värskendusremonti keskmiselt iga 5–7 aasta järel, kuid arvestama peaks ka sellega, et vahel tekivad hoolduskulud sagedamini.

Riske hajutades suurendate kindlustunnet

SEB hiljutine uuring näitab, et vaid väga väike osa praegustest pensionäridest saab tulu kinnisvara müügist või üürist. Selle põhjal võib öelda, et üksnes kinnisvarale lootma jääda ei tasu. Mõistlik on kindlustada tulevik investeeringuid ja sihipärast kogumist kombineerides. Kogumine on paindlik ja ei eelda teilt suure algkapitali olemasolu. Lisaks on ootamatute kulutuste korral säästude kasutamine kõige kiirem, lihtsam ja mugavam.

seb-logo

 

 

 

 

 

 

Viivika Eljand
vabakutseline ajakirjanik