Kuidas valgustada ruume praktiliselt ja säästlikult?

Tarbijad langetavad ostuotsuseid enamasti hinnast lähtuvalt.

Ruumide valgustamisel ja valgustite soetamisel on säästliku otsuse tegemine veidi keerulisem lugu, sest lisaks valgustite soetusmaksumusele tuleb arvestada ka lampide eluea ja energiakuluga.

Kuidas teha tarku valikuid nõnda et, ruumid oleksid praktiliselt ja visuaalselt mõjusalt, aga samas ka säästlikult valgustatud? Selleks on mitmeid nippe.

LED-lamp

Valgusallikate kestus ja tarbitava elektri hulk erineda kordades.

Näiteks on halogeenlambi hind poes märkimisväärselt odavam, kui analoogsete näitajatega LED-valgusti maksumus, aga LED-lambi eluiga on 5-10 korda pikem ja energiatarve ainult viiendik halogeenlambi omast.

Säästlikkuse osas langeb kaalukauss kõiki kulusid kokku lüües igal juhul LED-valgusti kasuks. Sobivate LED-lampide leidmisel on abiks Kaup24.ee e-pood.

Valgustamisel tuleb pidada silmas kahte aspekti: esmalt valgustamine lokaalselt (mingi konkreetne koht või objekt) ja teiseks üldine valgustus, mille ülesandeks on pigem taustafooni ja ruumile meeleolu loomine.

Enne valgustite soetamist on mõistlik läbi mõelda millist lõpptulemust ruumis saavutada soovitakse ja milliseid valgusteid selle eesmärgi saavutamiseks on tarvis.

Näiteks laevalgustid on enamasti mõeldud kogu ruumi üldiseks valgustamiseks ja nende  ülesandeks pole konkreetsete objektide või ruumiosade esile tõstmine.

Erandina võib siiski välja tuua laevalgustid, mis on riputatud otse söögilaua kohale ja mille ülesandeks on rõhutada konkreetset mööblieset.

Loeb kvaliteet, mitte kvantiteet

Inimese silmanägemine on erinevates oludes väga kohanemisvõimeline, mistõttu pole mõtet tube üle valgustada ja päevavalgusega võrdset valgustuse taset taga ajada. See on väga energiakulukas ja ebapraktiline.

Märksa praktilisem on hoida ruumi üldvalgustust pigem nõrgemana ja kasutada aktsentvalgusteid strateegiliste kohtade või dekoratiivesemete esile tõstmiseks.

Aktsentvalgustite valgustugevus võiks olla umbes kümme korda suurem, kui on ruumi üldvalgustitel. Kindlasti tasub aktsentvalgustites kasutada LED-valgusallikaid, et hoida elektrikulu võimalikult madal.

Näiteks lugemis- ja laualambid on väga heaks võimaluseks tuua interjööri valgust just täpselt sobivasse kohta ja vajalikul hetkel. Muul ajal saab need lambid välja lülitada ja vältida nii asjatut elektri kulutamist.

Hele interjöör aitab elektrit säästa

Tumedad ruumid neelavad valgust rohkem.

Mida heledamad on toa seinad, põrandad ja toas olevad esemed, seda väiksemate kuludega saab ruumi valgustada. Heledaid pindu, nagu näiteks lage, saab targalt ära kasutada hajutatud ja ühtlase valguse loomiseks ruumis.

Kohtvalgustite valimisest

Valides laevalgustid, mille kuppel on valmistatud klaasist või mõnest muust valgust läbilaskvast materjalist ja mis lasevad valgust läbi igas suunas. See võimaldab kasutada  madalama võimsusega pirne ja seeläbi hoida kokku kulusid. Hea valiku erinevaid laevalgusteid leiab siit.

Ruumi peamise laevalgustina võiks vältida selliseid kohtvalgusteid, mille valgusvoog on suunatud otse alla. Need tekitavad põrandal valguse saarekesed, aga muudavad muu ruumi kontrastina visuaalselt hämaramaks.

Tasub meeles pidada, et valgustamaks ära sama suure ala, kui ühe tavalise igas suunas valgustava ripplambiga, läheb vaja kuute kohtvalgustit. Näiteks köögis võiksid need asuda vahetult tööpinna kohal, et saavutada vähemate valgustitega parem tulemus.

Ühendustel on oluline roll

Ruumi valgustust kavandades tuleks paigaldada elektrikaabeldused selliselt, et iga valgustit või valgustite gruppi saab eraldi sisse ja välja lülitada. See loob võimaluse ühe ruumi piires paindlike ja olukorrale vastavate valgusrežiimide loomiseks.

Võimalusel eelistage dimmerdatavaid valgusteid ja lüliteid, sest nii saab ühe ainsa valgustiga tekitada vajadustele vastava lahenduse.

Seega valgusteid valides ärge keskenduge üksnelt ainult lambi disainile, vaid pidage silmas ka kõiki muid parameetreid.