KV.EE: Elamispinda turul on kahesuunaline liikumine

Portaal KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks näitab 77,1 punkti taset. Aastataguse ajaga võrreldes on elamispindade pakkumised keskmiselt 18% ja kuu taguse ajaga võrreldes 1,1 protsenti kallimad. Elamispindade pakkumiste arv on viimased 4 kuud püsinud 19 200 ja 19 600 pakkumise vahel.

Tänase Tallinna korterituru jahtumise keskkonnas tundub kohatu rääkida elamispindade pakkumishindade tõusust ja stabiilsest pakkumiste arvust. Tallinna puhul on pigem teemaks kasvav pakkumiste arv, stabiilsed, kuid veel mitte langevad korterite pakkumishinnad ja kukkuv tehingute arv. Tallinna korteripakkumiste keskmine hind on juba alates veebruarist paigal püsinud, sest tiheneva müüjate vaheline konkurents on hindade kergitamise lootusele kriipsu peale tõmmanud.

Liikumine toimub erinevates suundades

Nii võime öelda, et Eesti elamispindade turul toimub kahesuunaline liikumine. Tallinn ja Tartu vaevlevad turu jahenemise käes, kus tehinguid jääb vähemaks ja hinnad liiguvad miinusesse. Väiksemates asulates astutakse vastassuunas – tehingute arv kerkib ja hinnad liiguvad vaikselt tõususuunas.

Väiksemad linnad on alles nüüd üle saamas suure buumi järgsest kinnisvarakriisi põhjast ja hakkavad pika viitaja järel Tallinna-Tartu veetud kiirest kinnisvarahindade tõusust osa saama.

Väiksemate asulate hinnatase on muutunud peibutavaks ja see on hakanud vaikselt tehingute arvu kergitama. Tehingute arvu tõus veab kerkima ka pakkumiste hinnad. Sel omakorda on perspektiivi pisut tõsta tehingute hindu.

Turg peab võtma ühe suuna

Erinevates suundades liikuv ja vastandlike trendidega elamispindade turg peab ühel hetkel jälle samas suunas liikuma hakkama. Vaevalt saab olla nii, et Põlva ja Viljandi hakkavad suunama, kuhu Tallinn ja Tartu liikuma hakkavad, pigem on vastupidi.

Seetõttu võib arvata, et lähemate kvartalite jooksul hakkavad Tallinna-Tartu kõledamad tuuled väikeasulate suunas puhuma, mis viib sealsete tehingute arvu taandumisele ja hindade püsimajäämisele.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE-indeks