KV.EE: Elamispindade turg ootab majanduskasvu taastumist

Kinnisvaraportaal KV.EEKorterite müügipakkumiste arv kinnisvaraportaalis KV.EE on peale mõningat stabiilsuse perioodi kasvanud. Siiani on tehingute turg toiminud üsnagi mõistlikult, kuid tehinguid on samm-sammult vähemaks jäänud. Nii püsivad elamispindade hinnad vähemalt kogu 2024. a jooksul surve all, leidis kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Kinnisvaraportaalis KV.EE oli märtsis 2024. a pakkumises kokku 5291 Tallinna korterit. Aktiivsete pakkumiste arv oli keskmiselt 4162. Korterite müügipakkumiste arvu mõninga stabiilsuse periood ja isegi vähenemine on 2024. a algusest pöördunud kasvule.

“Korterite müügipakkumiste arvu suurenemise põhjusena võib välja tuua kahaneva tehingute arvu. Märtsikuine korteritehingute arv Tallinnas jäi Maa-ameti andmetel aastatagusest 30% allapoole. Nii püsivad korterid kinnisvaraportaalis KV.EE kauem pakkumises. Teise põhjusena võib tuua mõninga, siiski mitteolulisel määral üürikorterite müügipakkumisse jõudmise,” põhjendas Tarvo Teslon liikumisi korterite turul.

Tallinna korterite müügipakkumiste hind ei ole end suurenevast müügisoovist segada lasknud ja tüürib ülespoole. Märtsikuine Tallinna korterite müügipakkumiste keskmine hind kinnisvaraportaalis KV.EE oli 3583 €/m² ehk eelmisest aastast 3,4% rohkem.

“Korteripakkumiste keskmise hinna kerkimine on mõnevõrra näilik. Pakkumises on märkimisväärne hulk uusi ehk keskmisest kallimaid kortereid, millede müügikäive pole liiga kiire. See viib portaali KV.EE keskmise pakkumishinna matemaatiliselt ülespoole ilma, et samaväärse vara eest kõrgemat hinda küsitaks,” selgitas Tarvo Teslon hinnamaagiat.

Suurenev pakkumiste arv ja aeglaselt allapoole liikuv tehingute arv tähendavad, et kiireid positiivseid muutusi kinnisvaramüüjate jaoks liiga ruttu tulla ei saa.

“2024. a korterite müügiturg jätkab ebakindlatel radadel, kus pakkumist on palju ja ostjad kõhklevad. Ostjad pole turult kadunud, kuid need, kel reaalsed ostumõtted peas keerlemas, otsivad oma raha eest parimat kaupa. Lootus turu aktiivsuse taastumiseks, kus ostjate ja müüjate huvid paremini tasakaalus oleksid, on majanduskasvu naasmine. Majanduskasvu taasleidmine võiks olla tegur, mis annab elamispindade turule uue hingamise paremal juhul käesoleva aasta lõpus või pigem uuel aastal,” prognoosis Tarvo Teslon.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE