KV.EE Indeks: elamispindade hinnad jätkavad vaikses tempos tõusu

Eesti elamispindade pakkumishindade liikumisi kajastav KV.EE Indeks näitab 101,4 punkti. See on 4,5% aastatagusest kõrgemal, kuid poole aasta tagusest 2,2% allpool. Pakkumiste arvu indeks on seejuures 73,4 punkti juures ehk poole aasta tagusest ajast 0,4% allpool.

Portaali KV.EE elamispindade müügipakkumiste baasilt arvutatav hinnaindeks on vaikses langusetrendis olnud alates käesoleva aasta algusest. Vaadates, mis toimub kinnisvaratehingutega ei saa me öelda, et kinnisvaraturul oleks hinnalangus. Täna pigem ei ole võimalik osta elamispinda poole aasta tagusest odavama hinnaga. (Aga seejuures ei ole kindlasti ka hinnad olulisel määral kasvanud.)

Seega tasub KV.EE Indeksi languse põhjusi otsida struktuursetest muudatustest. Nii majanduses üldisemana kui tööjõuturul on läinud hästi ehk majandus kasvab, inimestel on tööd ja palgad kerkivad tempokalt. Need trendid on aktiveerinud suurematest tõmbekeskustest väljaspool olevad kinnisvaraturud ja pannud seal nii tehingute arvu kui hinnad kasvama.

Tõmbekeskustest väljaspool asuvate elamispindade hinnad on aga väga madalad. Nii on n-ö ääremaa elamispindade portaali KV.EE pakkumistesse lisandumine tegur, mis alandab elamispindade müügipakkumiste koguhulga keskmist hinda vaatamata sellele, et tegelikult läheb erinevate piirkondade keskmine hind ülespoole.

Ettepoole vaatavalt ei ole lühikeses perspektiivis alust arvata, et majandustrendid või tööjõuturu suundumused peaksid oluliselt muutuma. Samuti ei ole põhjust prognoosida finantseerimisturu olulist muutust. Nii võiks ennustada, et kinnisvaraturul jätkuvad endised trendid. See tähendab, et hinnad jätkavad vaikses tempos tõusu ja tehingute arv püsib suhteliselt kõrgel tasemel.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.