KV.EE Indeks kerkis kuu ajaga 2%

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade pakkumishindade liikumisi kajastav KV.EE indeks on taas suuna pisut kiirema kasvu poole pööranud. Indeks näitab 93,9 punkti taset. See on aastatagusest 7,7 ja kuu aja tagusest 2,0% kõrgemal. Objektide arvu indeks on samal ajal aastaga kasvanud 8,5 ja ühe kuuga 1,4%.

Pakkumiste arvu kasvu portaalis KV.EE mõjutab endiselt kõige enam Tallinn ja Harjumaa ning nende piirkondade aktiivne elamuarendus. Uued arendusprojektid toovad järjest uusi kortereid müüki ja see omakorda toob pakkumisse ka uute korterite ostjate olemasolevad elamispinnad. Nii on korterite pakkumine vaikses, kuid siiski vägagi kindlas tõusutrendid.

Korterite pakkumishindade tõusu taga portaalis KV.EE on peamine süüdlane samuti uusarendus. Tallinnas lisandub uusi korteriarendusi enam-vähem samal määral nii odavamatesse äärelinna piirkondadesse kui kallimatesse kesklinna piirkondadesse. Küll on äärelinna odavamate korterite müügitempo kiirem.

Madalama hinnaga korterite lühemad müügiperioodid loovad olukorra, kus lisanduvast pakkumisest jääb järjest enam kallima hinnaga kortereid ostjaid ootama. See kergitab portaalis KV.EE pakkumises olevate elamispindade hindu ilma, et me saaksime öelda, et kinnisvara väärtus oleks aja jooksul ühes või teises suunas liikunud.

Elamispindade väärtused ehk üldine hinnatase on siiski madalas paariprotsendilises tõusus. See on harjumuspärasest märksa tagasihoidlikum hinna liikumise tempo. Kui ühes või teises piirkonnas, ühe või teise konkreetse kinnisvaraobjekti puhul võibki näha hinna alanemist, tähendab see, et tegemist on esialgse liigoptimistliku hinna korrigeerimisega mõistusepärasemale tasemele.

Lähitulevikus tasub silm peal hoida kinnisvara pakkumiste arvu dünaamikas. Pakkumise suur lisandumine hoiab endiselt hinnad surve all. Samas on kas või tööjõu ja ehitushindade tõtu tõttu kinnisvaraarendajatel kange tahtmine hindu pisutki kergitada. Kui nõudlus ehk kinnisvaraostjad neelavad uute korterite tagasihoidliku 4-7% hinnatõusu alla, veab see samaväärsele tõusule ka teisese turu ehk vanemate elamispindade hinnatasemed.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

180124 KV.EE indeks