KV.EE indeksi prognoos 2011. aastaks

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks ei ole ka aasta lõpus näitamas suunamuutust. Indeks püsib rahulikult 61,8 punkti tasemel, mis on aastataguse ajaga võrreldes 3,3% allpool.

Arvestades Eestile tavaksolevaid püstloodis langusi ja tõuse on 3,3-protsendiline langus pea olematu. Seda veel eriti olukorras, kus viimase poole aastaga on indeks isegi 0,2% tõusnud.

Stabiilse pakkumiste hinnatrendi juures on pakkumiste eneste arv asunud vaikselt langema. Kui aasta algusest kuni septembrini pakkumiste arv tõusis, siis nüüd on see vähenemas.

Tänase seisuga on portaali KV.EE pakkumiste indeks 102,3 punkti tasemel. Pakkumiste indeks oli tipus septembri keskel, mil see näitas 110,5 punkti aasta alguse minimaalse 91,3 punkti vastu.

Käesolevaks aastaks ennustasin KV.EE indeksile 10-15-protsendilist tõusu. Nagu näha, siis see prognoos ei täitunud.

Tagantjäreletarkusena tuleb tõdeda, et tehinguhinnad ja pakkumishinnad ei käi turu muutusteajal sedavõrd ühte jalga, kui eeldasin.

Olukorras, kus tehinguhinnad on selgelt tõusnud ning laenuressurssi paistab elamispindade turule juurde tulevat ei või tuleva 2011. aasta kohta eeldada muud, kui pakkumishindade tõusu.

Järjekindlalt ootan järgmiselt aastalt 10-15-protsendilist pakkumishindade tõusu ehk KV.EE indeksi jõudmist 70 punkti suurusjärku.

Lähemalt vaata, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

101227 KV.EE indeks