KV.EE: Kas elamispindade pakkumine pöördus langusesse?

Portaal KV.EEElamispindade pakkumishindasid kajastav KV.EE indeks jätkab endiselt tõusu. Indeks on jõudnud 77,7 punktile, mis on aastatagusest 17,5% kõrgemal. Huvipakkuvam on aga tõsiasi, et hoogsalt kasvanud elamispindade müügipakkumiste arv on nüüd juba ligi poolteist kuud tüürinud vähenemise suunas. Kas hindu allasuruv konkurents kinnisvaramüüjate vahel on leevenemas?

Eesti keskmise elamispindade pakkumishindade tõus on pisut petlik, sest Tallinna-Tartu pakkumiste hinnad püsivad paigal. Küll näitavad mõningat tõusu väiksemate linnade kinnisvaramüüjate hinnaootused.

Müügipakkumiste arvu kasv pöördus languseks

Hinnadünaamika kõrval on hoopis olulisemaks muutunud elamispindade müügipakkumiste arvu muutus. Alates 2014. aasta algusest on elamispindade pakkumiste hulk portaalis KV.EE järjepidevalt kasvanud. See on suurendanud konkurentsi kinnisvaramüüjate vahel eelkõige Tallinnas-Tartus. Olukorda on veel pingestanud kasvav uusarenduste pakkumine, mis on kasvanud pakkumist veelgi suurendanud.

Sellises olukorras on korterite hinnatõus pidurdunud ja Tallinnas-Tartus pöördunud mõningaseks tagasihoidlikuks languseks.

Vähem pakkumisi, vähem ebatervet konkurentsi

Portaali KV.EE müügipakkumiste arvu muutus vähenemise suunas on oluline tegur, mil tasub silm peal hoida. Kui pakkumisi jääb vähemaks, siis leeveneb konkurents kinnisvaramüüjate vahel. See tähendab omakorda hinnasurve pehmenemist ja toob kaasa hinnalanguse hoo pidurdumise.

Sellised trendid on positiivsed, sest langevate hindadega turg ei ole kellelegi meelepärane. Müüjad ei saa hinnalanguse korral soovitud tulu. Ostjad ei soovi langevate hindadega vara osta, sest pole mõtet teha rahapaigutust kinnisvaraobjekti, mille väärtus järgmisel päeval või kuul ostuhinnast allpool on.

Liiga kaugeleulatuvaid järeldusi pooleteist kuu pikkusest pakkumiste vähenemise trendist siiski veel teha ei maksa. Hetkel tuleb mängu jälgida, mis annab lootust, et aasta teisest kvartalist alguse saanud raputus jääb ajutiseks.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks