KV.EE kinnisvara-podcast: Elamispinnad on ülehinnatud, kuid see ei tähenda hinnalangust

KV.EE kinnisvara-podcast’i 55. saates on saatekülaline Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. Juttu tuleb Eesti Panga antud hinnangutest elamispindade ülehinnatusse osas. Saadet juhib ja küsimusi esitab kinnisvarakonsultant ning -koolitaja Tõnu Toompark.

Saate alguses ei saa mööda minna Eesti 2022 IV kvartali majanduskasvu miinusmärgilisest numbrist. Kaspar Oja kommenteerib põgusalt, kui suur üllatus oli majanduslanguse näit tema jaoks ja kui oluline on majanduskasvu näitaja iga komakoht.

Seejärel jõuame elamispindade ülehinnatusse juurde. Kaspar Oja avab, milliseid näitajaid vaatab Eesti Pank andes elamispindade turule üle- ja alahinnatuse hinnangu andmisel ning millises seisus on elamispindade turg hetkel. Samuti tuleb jutuks, kas ülehinnatus tähendab kindlasti hindade alanemist.

Põgusalt puudutame teemat, kas elamispindade ülehinnatus ja kõrged intressimäärad võiksid suurendada elamispindade üürituru osakaalu. Kaspar Oja toob välja olulise majandusliku teguri, mille poolest endale kuuluval elamispinnal elamine on Eesti inimestele hea olnud.

Saate viimases osas puudutame põgusalt elamispindade turu likviidsuse ehk tehingute arvu teemat ning arutame, kuidas majanduse keerulisemad ajad võiksid turu tehingute aktiivsust mõjutada.

Saate lõpetuseks annab külaline oma mõttetera, mida kinnisvaraturu osalised võiksid muutustekeerises olevas majanduskeskkonna meeles pidada.

Vaata saadet videona

Kuula saadet

Kuula KV.EE kinnisvara podcast’i. Saate 55. osas räägib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja keskpanga vaatest elamispindade turule ja elamispindade ülehinnatusest. Saadet juhib kinnisvarakonsultant ning -koolitaja Tõnu Toompark.

Kutsume häid kuulajaid üles: andke teada, milliste teemade käsitlemisest olete huvitatud? Keda sooviksite kuulda saate külalisena? Kas soovite koguni ise tulla mõnest päevakajalisest teemast rääkima? Sellekohased mõtted ja ettepanekud on teretulnud meiliaadressile [email protected].