KV.EE kinnisvaraturu prognoosid 2013. aastaks

Järgnevalt on toodud mõningate kinnisvaraturu näitajate prognoosid 2013. aastaks. Prognooside eelduseks on majanduskeskkonna üldine stabiilne areng, st välistatud on äkkilised muutused halvemuse suunas.

KV.EE indeks

KV.EE indeks peegeldab elamispindade pakkumishindu portaalis KV.EE. Indeks näitas 100 punkti 18/02/2008, täna on indeksi väärtus 61,1 punkti. 60 kuni 63 punkti tasemel on indeks püsinud juba pikka aega.

Tehinguhindadega paralleelsest tõusust on indeksit tagasihoidnud asjaolu, et hinnatõusust saame rääkida eelkõige Tallinna-Tartu ja veel ehk mõne üksiku suurema tõmbekeskuse puhul. Väiksemates maapiirkondades on elamispindade hinnad endiselt kindlat suunda otsima.

Prognoosime, et KV.EE indeks tõuseb 2013. aasta lõpuks tänaselt tasemelt 3-6%. See tõus toimub endiselt peaasjalikult Tallinna-Tartu korteripakkumiste hinnatõusu tõttu.

Tõusu toetavad elamispindade tehingute hinnatõus, millega pakkumishinnad kaasa tulevad. Indeksi “oht” on see, et väikeasulate elamispindade turg muutub aktiivsemaks. See tähendab suuremat pakkumist keskmisest madalamate hindadega ehk nihet pakkumiste struktuuris, mil on KV.EE indeksile pärssiv mõju.

Tallinna korterite pakkumishind KV.EE-s aasta lõpus

Tallinna korterite pakkumishind oli 12/2012 portaalis KV.EE 1418 €/m². Aastatagusest on see 10,5% kõrgemal.

Kasvanud ja edaspidigi kasvavad tehinguhinnad soosivad pakkumishindade kasvu. Samas peame tõdema, et tehinguhindade kasv on viimasel ajal vaiksemaks jäänud.

Nii prognoosime, et aastaga kasvavad Tallinna korterite pakkumishinnad portaalis KV.EE 5-8% ehk keskmine pakkumishind on aasta lõpuks 1500 €/m² läheduses.

Tallinna korteripakkumiste arv KV.EE-s aasta lõpus

Portaalis KV.EE oli 12/2012 kokku 6574 korteripakkumist ehk aastatagusest ajast 26% vähem. Korteripakkumiste vähenemine on viimaste kuude jooksul olnud üsna märkimisväärne.

Prognoosime, et uusi kortereid hakatakse 2013. aasta esimeses pooles taas pisut aktiivsemalt arendama. See toob pakkumisse nii arendatavad uued korterid, kui uute korterite ostjate vanad eluasemed.

Nii eeldame pigem pakkumise aktiveerumist, mitte aastapikkust vähenemist. Prognoosime, et aasta lõpuks on Tallinna korteripakkumiste arv 8-9000.

Tallinna korteritehingute arv 2013. aastal

Tallinna korteritehingute arv 2012. aastal oli maa-ameti andmetel 7042. Tegemist on viimase viie aasta kõige kõrgema näitajaga, mis siiski jääb alla buumiaastatele 2004.-2007. Buumiaastate elamispindade turuaktiivsust hindame täna selgelt liiga kõrgeks.

Näitaja 7000 on Tallinna korteriturust rääkides stabiilselt positiivse majanduskeskkonna mõistlikkuse ülemise piiri lähedal. Arvestama aga peame, et Eesti ja kogu maailma majandus on siiski alles kriisist väljarabelemas, mitte kriisist edukalt välja jõudnud.

Seetõttu võime prognoosida, et ajutiselt üliaktiivne elamispindade turg võiks pisut rahuneda ja tehingute arv võiks ligikaudu 5% väheneda.

Nii prognoosime Tallinna korteriturule 2013. aastaks 6600-6700 korteritehingut.

Tallinna korteritehingute keskmine hind 2013 IV kvartalis

Tallinna korteritehingute keskmine ruutmeetrihind oli 2012 IV kvartalis keskmiselt 1128 €/m². Tähele tasub panna, et see on Tallinna korterite detsembrikuisest pakkumishinnast portaalis KV.EE 18% madalamal.

Tallinna korterite aastane keskmise tehinguhinna tõus oli 5,6%.

Arvestades eelkõige eluasemelaenude aktiivset turgu ja jätkuvat soodsat intressimäära võime prognoosida tehinguhindade kestvat kasvu.

Loodetavasti ei saa hinnatõus olema selline, mis ületab tarbijate-kinnisvaraostjate taluvuspiiri. Mõistlikuks hinnatõusuks 2013. aastaks prognoosime 3-8%.

Tallinna korteritehingute kogukäive 2013. aastal

Tallinna korteriturul pööritati 2012. aasta jooksul 437 miljonit eurot. 7042 tehingu juures teeb see keskmiseks tehingu väärtuseks 62 100 eurot.

Prognoosime korteritehingute keskmise hinna kasvu, kuid samas tehingute arvu vähenemist. Nii prognoosime, et korteritehingute rahaline käive jääb 2013. aastal samasse suurusjärku, mis möödunud 2012. aastalgi.
KV.EE kinnisvaraturu prognoosid alanud aastaks