KV.EE: Korteripakkumiste arvu vähenemine surub hindu üles

Kinnisvaraportaal KV.EEEelmise 2014. aasta pakkumiste arvu kasv pani korterite hinnatõusule piiri peale. Alates 2014. aasta keskpaigast on korterite hinnad püsinud enam-vähem paigal. Nüüd aga paistab, et pakkumiste arv on võtnud taas kursi vähenemise suunas. See loob potentsiaali hindade mõningaseks kerkimiseks, leidis kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Viimase kvartali-paari jooksul on korteripakkumine portaalis KV.EE liikunud üsna kindlal suunal vähenemise suunas. Majandusloogika ütleb, et kui pakkumine väheneb, on hindadel potentsiaal kasvada,“ analüüsis portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Alates 2014. aastast on pakkumiste arvu portaalis KV.EE kasvatanud hoogne uute korterite arendamine. Piltlikult võib öelda, et iga uus korter toob turule endale täiendavalt ühe vanema korteri, mille uue korteri ostja müüki paneb. Nüüd aga paistab, on uute korterite pakkumise tõusul pidur peal.

„Vähem või rohkem avalikult räägitakse, et pangad on uute korterite arendamise rahastamise kraanid praktiliselt kinni keeranud. See tähendab, et uute korterite pakkumine hakkab vaikselt vähenema. Uute projektide vähenemine toob omakorda kaasa täiendavalt vanemate korterite pakkumise vähenemise,“ rääkis Tarvo Teslon kinnisvarasektori tagatubades toimuvast.

Vaatamata muutustele kinnisvaraäri finantseerimises ja pakkumise poolel on koduostjad aktiivsed. 2015 III kvartalis tehti Tallinnas maa-ameti andmetel 2150 korteritehingut ehk üle 700 tehingu kuu keskmisena. Nii kõrgel oli tehingute arv viimati buumival 2006. aastal. Portaali KV.EE korteripakkumiste arv Tallinnas on viimase aasta kõrghetkedel olnud 8500 pakkumise lähedal. Nüüdseks on see vähenenud 8000 pakkumisele.

„Kõrge tehingute arv näitab, et ostjad on turul ehk nõudlus on väga aktiivne. Ostjate aktiivsuse taga on kerkiv keskmine palk, madal tööpuudus ja soodsad laenutingimused. Olukorras, kus koduostjad tahavad kinnisvara osta, kuid pakkumine hakkab vähenema, on hindadel põhjust liikumissuund võtta pigem ülespoole,“ järeldas Tarvo Teslon.

Kinnisvaraportaali KV.EE haldab AllePal OÜ. Samasse gruppi kuulub veel Eestis tegutsev portaal Osta.ee.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE
AllePal OÜ
+372 510 6464
[email protected]

KV.EE: Korteripakkumiste arvu vähenemine surub hindu üles