KV.EE: Korteritepakkumiste arvu kasv võtab hinnatõusu tempo maha

Portaal KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on jõudnud 74,9 punktile. Aastataguse ajaga võrreldes on KV.EE indeks kerkinud 19,1%. Pakkumiste arvu indeks on samal ajal mullusest 10,8% kõrgemal. Viimase 9 kuuga on elamispindade pakkumiste arv aga suurenenud isegi 21,0%.

Müügipakkumiste arv kasvab

Juba eelmise aasta viimastel kuudel hakkas korteripakkumiste arv portaalis KV.EE suurenema. Selle üks põhjus oli kõrgele kerkinud hinnatase, mis pani müügiplaane hauduvaid korteriomanike aktiivsemalt müügi nimel tegutsema.

Selle kõrval kasvas uute korteriprojektide arendamine, mis tõi turule uue korteri, kuid hiljem ka uue korteri ostnud inimese endise eluaseme.

Pakkumiste arvu kasvu varjutas aga tehingute arvu kahanemine. Hinnatase oli juba aasta alguseks tõusnud harjumatult kõrgele. Tarbijate rahakotirauad ei avanenud enam sedavõrd kergesti isegi vaatamata ülimadalale eluasemelaenu intressimäärale.

Hinnatõusul pidur peal

Septembri kuus võime öelda, et korteritehingute arvu langus on korterite tehinguhindadele pidurid peale tõmmanud. Hinnalangusest on hetkel veel vara rääkida, kuid pole sugugi imekspandav, kui me näeme lähema 12 kuu jooksul mõningaid hinnakorrektuure eelkõige eelnevalt väga kiiret hinnatõusu näidanud piirkondades.

Tänase majanduskonjunktuuri ja riskide püsimisel ei tohiks hinnakorrektuur olla suurem kui 5-10%, pessimistide hinnangul kuni 15%.

Pakkumishinnad tõusevad inertsist

Korteripakkumiste hinnad portaalis KV.EE kerkivad endiselt inertsist veel edasi, sest kinnisvaramüüjad pole aru saanud, et oleme kinnisvaraturu pöördepunktis. Arvata siiski on, et mõne kuu või kvartali jooksul saavad kinnisvaramüüjadki aru, et kui ostjaid ei ole, siis tuleb tehinguni jõudmise nimel pakkumishinna kallale minna ja seda allapoole tõmmata.

Seetõttu võib prognoosida kuu kahe jooksul veel korterite pakkumishindade tõusu portaalis KV.EE ja sellele järgnevat korrektsiooni paralleelselt korteritehingute hindadega.

Majade turg elab oma elu

Tänane majade turg elab korteritest pisut erinevat elu. Majade tehingute arv vastupidiselt korteritele kasvab. Hinnad kerkivad samuti, sest majade tehinguhinnad on endiselt ehitushindadest allpool. Nii võib öelda, et majade turu tagasihoidlik tõus tasakaalustab mingil määral korterituru langusetrendi.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks