KV.EE: Lisanduv korterite pakkumine pidurdab hinnatõusu

Senise korterihindade kiire tõusu üks põhjus on olnud vähene müügipakkumiste arv. Nüüd aga on korterite müügipakkumisi portaalis KV.EE lisanduma hakanud. Samuti on turule tulemas mitmeid värskeid uusi arendusprojekte. Need on põhjused, miks võime lähitulevikult oodata korterite hinnatõusu pidurdumist leiab kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Alates 2012. aasta algusest on korterite müügipakkumiste arv hoogsalt kahanenud. Toonase 19 000 müügipakkumise asemel on täna portaalis KV.EE ainult 15 200 kuulutust. See on siiski rohkem, kui eelmise aasta lõpus, mil korterite müügikuulutusi oli portaalis KV.EE ainult 13 700,“ analüüsib korteripakkumise näitajaid Tarvo Teslon.

Majandusloogika on lihtne. Kui pakkumist napib, siis on ostjad sunnitud kinnisvara eest kõrgemat hinda maksma. See on kindlasti üks reast põhjustest, miks korterite tehinguhinnad ja pakkumishinnad on sedavõrd tempokalt kasvanud.

Käesoleva aasta algusest alatest on aga portaali KV.EE statistika pöördunud. Korteripakkumiste arv on vaikselt, kuid siiski juba neljandat kuud sirgjooneliselt kasvama hakanud.

„Nelja kuuga on Eesti korteripakkumine kasvanud 1500 müügikuulutuse võrra. Tallinnasse on portaalis KV.EE selle ajaga lisandunud üle 1400 korteri müügipakkumise. Lisaks on lähiajal müüki tulemas mitmed uute korterite arendusprojektid, mis kõik taas suurendavad pakkumist. Näeme, et need tegurid võtavad lähikvartalite jooksul hinnatõusu hoo maha,“ hindab Tarvo Teslon tulevikusuundumusi.

Kinnisvaraportaali KV.EE haldab Allegro Baltics OÜ. Samasse gruppi kuuluvad veel Eestis tegutsevad portaalid Osta.ee (kauplemine), Hydra.ee (tasuta kuulutused).

graafik

Allikas: KV.EE