KV.EE: Odavamate kahetoaliste üürikorterite turul jääb pakkumisest puudu

Kinnisvaraportaal KV.EEKinnisvaraturg on analoogselt kogu majandusele saamas Venemaa Ukraina suunal toimuvast agressioonist tagasilööke. Üürituru vaatest on Ukraina sõjaõuduste eest põgenevatel pagulastel üürikorterite nõudlusele positiivne mõju. Edasiste arengute prognoosimine on sõja ettearvamatuse tõttu keeruline kui mitte võimatu. Elada tuleb päev päeva kaupa, analüüsib üürituru päevakajalisi trende kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

2021 a. a kevadest algas Tallinna üürikorterite pakkumiste arvu vähenemise trend. Pakkumiste põhi saavutati 2021. a sügis-talvel. Aasta lõpus hakkas pakkumiste arv taas kasvama. 2022. a märtsis oli portaalis KV.EE ligikaudu 1200-1250 aktiivset üüripakkumist.

2022. a kevade hakul oli üürikorterite turul ülepakkumine. Sellele järgnes 2021. a sügisene defitsiit. Märtsiks 2022. a oleme jõudnud olukorda, kus Tallinna korterite üüripakkumiste arv on ajaloolise keskmise 1200 pakkumise lähedal,“ analüüsis Tarvo Teslon. „Üürikorterite pakkumiste arv on lähikuudel pigem suurenemas, sest turule hakkavad jõudma 2020.-2021. a investeeringuks ostetud uued korterid.“

2022. a märtsi alguse seisuga on Eestisse jõudnud juba tuhanded Ukrainast põgenevad pagulased. Avalik sektor on andnud sõnumi, et ollakse valmis vastu võtma kuni 10 000 pagulast. Tugev tööjõupuudus annab vähemalt osadele pagulastele kiire võimaluse töö ja sissetulek leida.

„Küll kurbadel põhjustel, kuid Tallinna elanike arv on pagulaste läbi kasvamas. Nii on nõudlus üürikorterite järele oluliselt suurenemas. Nõudlus on eelkõige väiksemate ja odavamate 2-toaliste korterite järele. Statistika näitab, et „mägede“ 2-toaliste korterite üüripakkumiste arv on portaalis KV.EE kiirelt vähenemas,“ kirjeldas Tarvo Teslon üüripakkumise muutust.

Üüripakkumine suureneb uute ja keskmisest kallimate, kuid väheneb odavamate korterite arvelt. Seega võib arvata, et pakkumiste erinevates segmentides võivad arengusuunad olla erinevad.

„Odavamate üürikorterite puudujääk surub nende hindu üles. Odavamate üürikorterite turule toomisel on tõrge – üüriinvestoritel ei pruugi käimasoleva sõja tõttu olla piisavalt julgust, et uusi investeeringuid teha ja uusi üüripakkumisi turule tuua. Küsimärgina ripub õhus, kas laenutingimused on Venemaa algatatud sõja tõttu muutumas? Laiemas pildis pakub muidugi huvi, kui kaua sõda kestab ja millised saavad olema selle lõplikud tagajärjed?“ tõi Tarvo Teslon välja olulised küsimused.

Olukorras, kus teadmatust on palju, on üürituru arengute pikem prognoosimine võimatu.

„Lühiajalises vaates on odavamate korterite üürinõudlus kasvamas ja see ajab nende hindu üles. Soodsa hinnaga korterite üüripakkumist kuu-paariga turule tuua ei ole võimalik. Pakkumine on suurenemas, kuid uuemate-kallimate korterite arvelt. Majanduse, kinnisvaraturu ja üürituru ebakindlus võib tähendada, et ehituslikult valmis saavad ja nüüd üüriturule tulevad üürituru kallima segmendi korterid tuleb üürile anda esialgu plaanitust madalama hinnaga,“ arvas Tarvo Teslon.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE