KV.EE: Üürihinnad kompavad põhja, kuid tulevik on ebakindel

Kinnisvaraportaal KV.EETallinna korterite üüripakkumiste keskmine hind kinnisvaraportaalis KV.EE on aprillikuiste andmete alusel väga raasukese võrra veebruarist-märtsist kõrgemal. Korterite üüripakkumine on kõrgeimast tipust allapoole tulnud. See lubab loota, et äkki on hinnapõhi tehtud ning väga madalale surutud üüritootlusel on lootust paraneda. Olukorda üüriturul analüüsib portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Jaanuarist märtsini ületas kinnisvaraportaali KV.EE Tallinna üürikorterite aktiivsete pakkumiste keskmine arv 1800 korteri piiri. Hetkeks hüppas pakkumiste arv veebruaris isegi viimase kahe aasta rekordilise taseme 1930 peale.

„Korterite üüripakkumine portaalis KV.EE suurenes paljuski juba 2020.-2021. a ostetud uute korterite arvelt, mis olid üüriinvesteeringuks soetatud. Korterid said 2023. a teises pooles ehituslikult valmis ja tulid järk-järgult üüripakkumist kergitama. Teisalt tõmbus üürinõudlus majanduskeskkonna ebakindluse ja nigela tarbijakindluse tõttu kokku,“ selgitas Tarvo Teslon.

Suur ja suurenev üüripakkumine viisid üürihindu allapoole. 2023. a augusti 14,7 €/m² tasemelt kukkusid üürihinnad 2024. a veebruariks-märtsiks 13,6 €/m² tasemele.

„Kasvav üüripakkumiste arv ja nõrk nõudlus viisid üürihinna paratamatu languseni, mis keskmisena ulatus 7,5 protsendini. Kohati pidid üürileandjad hindu paari aasta tagusest isegi 10-15% allapoole tõmbama. Märtsis siiski oli näha esmaseid märke, et üürihinna langus võib vähemalt ajutise piduri peale saada. Aprillis läksid üürihinnad portaalis KV.EE mitmetes segmentides isegi väga vähesel määral ülespoole jõudes keskmisena 13,6 €/m² pealt 13,7 €/m² tasemele,“ analüüsis Tarvo Teslon.

Langenud üürihinnad on viinud üüritootluse alla. See on üüriinvestorite elu kibedaks teinud. Üürileandjate hakkamasaamist pole lihtsamaks teinud euribori oodatud languse järjepanu edasilükkumine.

„Üürihinna mõningad väikesed esialgsed märgid võimalikust põhja jõudmisest on oodatud õrn valgusekiir üüriinvestorite kottpimeda tunneli tagumises otsas. Üüripakkumine kinnisvaraportaalis KV.EE on jätkuvalt kõrgel. See ei luba kiirest üürihindade tõusust ja üürileandja teenitava üüritootluse paranemisest rääkida. Üüriinvestorid näevad selgemat leevendust enda tasuvusarvutustes siis, kui üürihinnad on jõudnud tagasi mullusele augustikuisele tasemele ja intressimäära langus on reaalselt laenumaksetesse jõudnud. Vaevalt toimub see varem kui suve keskel või teises pooles,“ prognoosis Tarvo Teslon.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE