KV.EE: Üürikorterit on leida lihtsam kui varem

Kinnisvaraportaal KV.EEVaatamata troopilistele ilmadele meenutab kiirelt lähenev sügis, et peatselt on algamas uus kooliaasta ja ärihooaeg. See toob soojast rannaveest üüriturule hulga korteriotsijaid ja surub üürihindu tõusule, analüüsib elamispindade turul toimuvat portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Portaalis KV.EE oli juuli kuus pakkumisel keskmiselt 880 Tallinna üürikorterit. Traditsiooniliselt on suurim üürikorterite pakkumine kesklinnas ja selle vahetus naabruses. Nutikad üürileandjad on lisaks leidnud, et ülikoolide läheduses on üürikorteritel hea menu. Nii on näiteks Mustamäe koht, kuhu üüripakkumist aina juurde tekkib.

„Eesti inimesed ei ole kinnisvarausku kaotanud. Üüriinvestorid on aktiivsed ja ostavad kortereid, mida üüriturul pakkuda. Tänavu on portaalis KV.EE kõikides Tallinna linnaosades pakkumisel rohkem kortereid kui oli aasta tagasi,“ võrdles Tarvo Teslon numbreid.

N-ö tavapäraste ühe-kahe-kolmetoaliste korterite kõrval teevad ilma mikrokorterid. Mikrokorterid on tavapäraselt kuni 20 m² suurused kompaktsed korterid, mida pakutakse samuti üüriturul.
„Mikrokorterid on uus trend. Neid on valminud ja valmimas kesklinnas ja selle lähistel. Samuti on projekte tulnud ja tulemas Mustamäele, mis noolivad nii tehnikaülikooli kui muu selle piirkonna tudengeid ja töötajaid,“ rääkis Tarvo Teslon. „Mikrokorter on küll üsna kitsas elamine, kuid selle võlu seisneb eelkõige mõistlikus üürihinna ja kommunaalkulude summas,“ lisas Tarvo Teslon.

Etteennustatav hooajaline nõudluse kasv on tegur, mis ajab üles üürihinnad. Portaali KV.EE Tallinna korterite üüripakkumise keskmine hind oli juuni kuus 11,40 €/m². See on aastatagusest 4,6% enam.

„Kõikide pakkumiste keskmine üürihind on kerkinud mitmel põhjusel. Esiteks on tänu üüriinvestoritele lisandunud pakkumisse järjest rohkem kvaliteetseid üürieluasemeid. Oluliselt parema kvaliteedi eest küsitakse mõnevõrra kõrgemat hinda. Teine hinnatõusutegur on mikrokorterid, millede ruutmeetri üürihind on märkimisväärselt kõrge, kuid väheste ruutmeetrite tõttu on koguhind mõistlikul tasemel. Alles kolmandajärguline on hinnatõus, mis tuleneb inflatsioonist ja kinnisvara kallinemisest,“ analüüsis Tarvo Teslon üürihindade liikumise trende.

Viimastel aastatel on sügis toonud üüriturule suure nõudluse kasvu ja sellest tuleneva üürikorterite defitsiiti. Käesolev aasta tõotab selles osas tulla märksa rahulikum.

„Iga-aastane augusti-septembri üürnike äkkrünnak üürikorteritele on tõstnud mõnevõrra üürihindu. Arvestama peab, kuivõrd aktiivselt on üüriinvestorid uusi pakkumisi turule toonud ja jätkuvalt toomas. Nii võib julgelt prognoosida, et tänavu on üürikorterite leidmine märksa lihtsam kui aasta või mõned tagasi. Üürihinnad lähikuudel küll kerkivad, kuid seda üsnagi mõõdukal määral,“ prognoosis Tarvo Teslon üürituru edasisi arenguid.

2018-08-07 Tallinna üürikorterite keskmine pakkumishind portaalis kv.ee