Lasnamäel on populaarsed väiksemad korterid

Tüüpkorterite kasvavad hinnad on Tallinnas kuum teema ning see on müüjatele andnud võimaluse esitada ka kõrgemaid hinnasoove. Kasvule annab hoogu veelgi juurde ostjate kartus jätkuva hinnatõusu ees ning seetõttu on nad valmis kiiresti otsustama sobivas elamupiirkonnas müüdava korteri kasuks.

Lasnamäel on korterite keskmine ruutmeetri mediaanhind kvartali jooksul tõusnud 3% 989 eurolt 1019 eurole. Aastaga on hinnad kasvanud aga 21,6%. Kuna hinda määravad väga paljud erinevad faktorid, siis müügipakkumise puhul ei saa alati arvestada eelpool mainitud üldise ruutmeetrihinnaga, vaid tuleb uurida, milline hinnatase on õige just konkreetsele korterile.

Keskmiselt on ruutmeetrihind reaa6lsete müügitehingute puhul vahemikku 850-1260 eurot, kusjuures madalam on see kolme- ja neljatoaliste korterite ning kõrgem suurema nõudlusega ühe- ja kahetoaliste korterite puhul.

Kuna kolme- ja neljatoaliste korterite pakkumine ületab hetkel kinnisvaraturul nõudlust, siis sunnib tekkinud olukord müüjaid potentsiaalse ostja olemasolu korral müügihinda veelgi langetama. Samas on ostuklientidel aga lihtsam leida sobiv korter soovitud hinnaga. Väiksema üldpinnaga korterite müügihind aga tõuseb, sest nõudlus nende järele on pidevalt kasvanud ja müügipakkumiste hulk vähenenud.

Suurem enamus ostuklientidest on huvitatud renoveeritud ühe- ja kahetoalistest korteritest, mis vajavad minimaalset värskendamist. Määrava tähtsusega on renoveeritud sanitaarruumid ja kaasaegne köögimööbel koos korraliku tehnikaga. Tubade seisund ei ole nii oluline, küll aga elumaja tehniline seisukord ja kommunaalmaksete suurus, s.h. remondifond. Eelistatud on korterid alates teisest korrusest.

Edasist hinnatõusu on näha eelkõige uusarenduste puhul, kus ruutmeetrihind on vahemikus 1400-1900 eurot. Määravaks teguriks hinnakujundusel on kindlasti uue objekti asukoht, hoone tüüp, korruselisus ja muud lisaväärtused, nagu näiteks kindel parkimiskoht maja hoovialal.

Vanemate korterite hinnatõusu tasakaalustavad järgnevatel aastatel kerkivad uusarendused Lasnamäe erinevates piirkondades, mille suhtes on juba täna märgata kasvavat nõudlust.

 

Allikas: Ülve Vaarmets, Uus Maa Kinnisvarabüroo Lasnamäe maakler