Maakleri kirumine ei aita

Kinnisvara põhjalik tundmine müügiprotsessis on kasulik omanikule või teda esindavale maaklerile ja vajalik ostjale objektist ülevaate saamiseks ning ostuotsuse tegemiseks. Info puudus takistab sageli ostu-müügi protsessi. Lühike objekti külastusaeg nii maaklerile kui ka ostjale jääb sageli üürikeseks objektist täieliku info saamiseks.

5 soovitust kodu müüjale:

1. Valmista kinnisvara müügiks ette – väiksemad puudused saad koheselt likvideerida, otsi välja kinnisvaraga seotud dokumendid.
2. Telli kinnisvara ostueelne kontroll – põhjalik ülevaade müüdavast objektist on kasulik info müügiesindajale (maaklerile) ning ostjale kiire ülevaate saamiseks.
3. Hakka müüma! – vajadusel valige sobiv esindaja maakleri või mõne muu pädeva isiku näol – kui endal jääb teadmisi väheks, siis on mõistlik kasutada professionaale.
4. Objekti näitamine ostjale – tee kodu näitamise ajaks puhtaks – ostja tahab veenduda, et see kodu on just õige. Anna ostjale kinnisvara ostueelse kontrolli akt.
5. Vormista tehing ja objekti üleandmis-vastuvõtmisakt korrektselt – läbinähtav müügiprotsess viib tehinguni!

5 soovitust kodu ostjale:

1. Mine potentsiaalset uut kodu vaatama – esmamulje määrab sageli ära, kas objektiga on soovi edasi tegeleda. Vajadusel kaasa kohe pädev konsultant.
2. Tutvu kinnisvara ostueelse kontrollaktiga – kui omanikul puudub, on mõistlik seda küsida või ise tellida, et saada kinnisvarast põhjalik ülevaade.
3. Kontrolli kinnisvara juriidilist ja majanduslikku tausta – väldi hilisemaid üllatusi. Viimast ei ole vaja teha, kui eelnevalt on tehtud kinnisvara ostueelne kontroll.
4. Peale taustinfo kontrollimist tee objektile teine visiit – veendu veelkord kinnisvara sobivuses. Ära karda selleks aega võtta!
5. Tehingu vormistamine – tehke maakleri abiga või teadmiste korral ise, jälgige, et ostu-müügi lepingusse saaksid sisse kõik õigused ja kohustused, vormistage põhjalik üleandmise-vastuvõtmise akt.

Koostanud: Ivo Kiviran/Uus Haldus OÜ

Kuupäev: 27.10.2010