Millist nõudepesumasinat valida?

Üldlevinud arvamusele vastupidiselt kulutab nõude käsitsi pesemine aega ja kulutab vett. Enam ei ole nõudepesumasin vaid suurtele perekondadele mõeldud luksusese, vaid tegu on tavapärase kodumasinaga igas köögis. Selleks, et nõudepesumasin soovitud rolli ideaalselt täidaks, on lihtsalt vaja leida õige mudel.

Suurde perre suur masin, väiksesse pere väiksem masin

Suurtes peredes tasub otse loomulikult osta suurema mahutavusega nõudepesumasin, kus saab korraga ära pesta kõikide sööjate poolt kasutatud söögiriistad.

Suur nõudepesumasin on hea variant ka väiksemates peredes, kui ollakse nõus masina töölelülitamisega seni ootama, kuni see täis saab. Kes soovib aga tihedalt pesta või kui köögis on ruumi vähe, siis piisab ka pisikesest masinast.

Üks võimalus on osta suurem masin – aga seejuures jälgida, et nõudepesumasinal oleks juures pooliku programmi võimalus. See aitab energiat ja vett säästa, sest kui on soov panna tööle vaid pooleldi täidetud nõudepesumasin, siis poolik programm kasutab ka vastavalt vähem vett ja aitab säästa jooksvatelt kuludelt.

Muidugi sõltub nõudepesumasina suurus ka sellest, kuidas ja mida sa kokkad. Kui söögitegemine tähendab poolfabrikaatide üles soojendamist, võib osta väiksema masina, sest peale taldrikute ja kausside pole midagi muud vaja sinna mahutada. Kui kokkamine tähendab sinu jaoks suures koguses kööginõude ja mitme poti-panni korraga kasutamist, peab ka nõudepesumasin suurem olema. Et kõik vajalik võimalikult kiiresti ja mugavalt pestud saaks.

Võtmesõnaks on valimisel mahutavus ja edasi regulaarne hooldus

Olenemata suurusest võiks nõudepesumasinal olla kindlasti kaks riiulit ja kui vähegi võimalik siis isegi kolmas, mis annab juurde kasulikku lisapinda.

Kõige ideaalsema variandi korral on riiuleid masina sees võimalik liigutada, et ka suuremad potid-pannid probleemideta ära mahutada. Eraldi hoidik on kasulik nii söögiriistade kui ka näiteks veiniklaaside jaoks, et kõik vajalik masinasse ära mahuks ning pesuprogrammi jooksul kindlalt oma kohal püsiks.

Mida rohkem on nõudepesumasinal lisafunktsioone, seda kallimaks masinad lähevad. Osta tasub selline mudel, mille kõik võimalused ka tegelikult kasutust leiavad. Kui sa näiteks eelistad loputada nõud enne nõudepesumasinasse ladumist ise üle, ei ole otseselt vaja eelpesuprogrammiga nõudepesumasinat.

Samamoodi tuleks pilk peale heita ka teistele programmidele ja mõelda, kas neid läheb ikka vaja või kas tegu on lihtsalt hetkeemotsiooniga.

Pikemas plaanis vajab nõudepesumasin hoolsat kasutamist ja vahel ka puhastamist, nagu iga teinegi kodumasin. Õhtulehe Nipiraamat on sel teemal avaldanud kasuliku artikli.

Hiirvaikselt töötav masinavärk

Veel üks asi, millele tähelepanu pöörata, on müra. Valjud nõudepesumasinad hakkavad häirima söögijärgset rahunemisaega, kui on soov pigem lõõgastuda ja mitte kuulata seda, kuidas masin tööd teeb.

Eriti suur on mure siis, kui tegu on avatud köögi ja elutoa kombinatsiooniga. Olenevalt mudelist võib nõudepesumasinal olla aga ka ööpesu programm, mis töötab eriti vaikselt ja lubab rahus ka magada.

Nõudepesumasin võib olla tõeliseks abiliseks ilma milleta enam kohe kuidagi hakkama ei saa. Selleks, et leida endale ideaalne abimees nõude pesemiseks, tasub heita pilk e-poodi Kaup24.ee ja vaadata, missuguseid variante seal pakutakse.