Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müüa ise või maakleri kaudu

Jätkame KV.EE rubriigiga, kus anname nõua, kuidas müüa kinnisvara. Eelmisel korral kirjutasime sellest, milliste kriteeriumide alusel müügi asemel hoopis korteri väljaüürimise kasuks otsus langetada. Seekord tuleb juttu, kas müügiprotsessiga tegeleda ise või usaldada see raske töö maaklerile.

Otsustamaks kinnisvara müümisel sellega ise tegeleda või maakleri teenuse kasutamise üle tuleks läbi kaaluda, kui palju on endal asjaga tegelemiseks aega, kas on endal olemas piisavad teadmised kinnisvaravaldkonnast ning kust vajadusel on võimalik nõu küsida.

Aeg asjaga tegelemiseks

Müüjal endal võib olla aega korteri või maja müümisega tegeleda, aega internetist surfimiseks ning otsimiseks, kuidas, kus ja millal müümiseks üht või teist teha. Sellisel juhul ei ole probleem müügikorraldus enda kätte võtta.

Aega kulub kindlasti korteri ostuhuviliste telefonikõnedele vastamisele, nendele selgituste andmisele ning loodetavasti ka korteri ülevaatuseks aja kokkuleppimiseks.

Arvata on, et üsna tõenäoliselt soovib korteriomanik siiski enamasti korteri näitamise juures viibida. Vaid harva on suhe maakleriga sedavõrd usalduslik, et viimasele müügisoleva korteri võtmed usaldatakse. Seega üks suur ajakulu ehk ajakulu korteri huvilistele näitamine on selline, mille jaoks enamasti isegi maaklerilt teenust tellides vaja aega on leida.

Otsustades maaklerteenuse kasutamiseks on selge, et maakleril peab vastav aeg olemas olema, et klientidega tegeleda. Maaklerteenuse kasutamisel ei tohiks maakleril olla küll ühtegi vabandust stiilis „mul ei olnud aega“.

Teadmised kinnisvaravaldkonnast ja kutseoskused

Teadmised kinnisvaravaldkonnast ei tähenda ainult infot hinnatasemete kohta ning võimet meenutada mõnd hiljuti toimunud madala hinnaga tehingut.

Teadmised kinnisvaravaldkonnast tähendavad teadmust sellest, kus ühte või teist kinnisvara müügiobjekti reklaamida, kui palju selle jaoks raha kulutada, milliseid vahendeid peale reklaami kasutada.

Kutseoskuste alla läheb kindlasti juriidiliste teadmiste olemasolu, mis aitavad sirgjooneliselt liikuda notariaaltehingu suunas. Samuti peab lisaks teadmistele olema võime tekkinud juriidilisi või muid probleeme lahendada.

Kõrvale ei saa jätta müügioskust, mis seisneks enamas, kui kliendi küsimuste omanikule põrgatamises ning osavas läbirääkimisvõimes, mis aitaks teenuse tellijal vara eest tõesti parimat hinda saada.

Kokkuvõttes tähendab kinnisvaraomaniku jaoks „hea maakler“ seda maaklerit, kes kliendi kohale toob ja mõistliku hinnaga aitab tehingu ära teha.

Juhul kui korteriomanik otsustab ise hakata müügiprotsessiga tegelema, kuid paari nädalaga ei suuda ühtegi telefonikõnet ja ammugi korteri näitamist saavutada, siis on selge, et müügiprotsess vajaks toetust professionaali poolt.

Kokkuvõtteks

Miks mitte ei võiks korterimüüja esmalt oma kätt proovida, kas müügitöö õnnestub. Vahel leiab ju ka pime kana tera. Kui müügitöös peaksid aga tekkima tagasilöögid, siis on maaklerilt teenuse tellimise uks alati avatud.

Soovitused

  • Tee endale selgeks, kas sul on aega kinnisvara müümisega ise tegeleda. Aega kulub nii reklaamiga tegelemiseks, telefonikõnedele vastamiseks, kui korteri näitamiseks.
  • Tee endale selgeks, kas sul on piisavad teadmised ja oskused, et leida kliendid.
  • Kui otsustad ise müügiga tegeleda, siis pea meeles, et ebaõnnestumisel on alati võimalus maaklerteenuse kasutamise kasuks otsustada.

Nõuanderubriigi järgmises peatükis kirjutame sellest, milliste kriteeriumide alusel leida maakler.

Vaata lisaks, mida soovitavad KV.EE nõuanded või konkreetsemalt postituste sarja “Kuidas müüa kinnisvara“.

Eelmised nõuanded sarjast “Kuidas müüa kinnisvara

  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – ülesandepüstitus
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügihinna määramine (1. osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügihinna määramine (2. osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – valdus ja kahe korteri lõks
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (1/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (2/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (3/3 osa)