Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – ruumide ettevalmistamine

Jätkame KV.EE rubriigiga, kus anname nõua, kuidas müüa kinnisvara. Eelmisel korral lõpetasime ostjate leidmise teema. Täna jätkame ruumide ettevalmistamisega.

Kui reklaamid-kuulutused ja naabrite-sõprade-tuttavatega suhtlemine on tulemust andnud, siis on loodetavasti vähemalt mõni inimene, kellele peaks müüdavat vara näitama. Hoone ehk korteri või maja puhul tuleb selleks ruumid ettevalmistada.

Korista

Kui võimalikud ostjad on ikka inimesed ja mitte maksuametnikud, siis tõenäoliselt juhivad nende tegusid paljuski emotsioonid. Seetõttu tahaksid nad väga tõenäoliselt näha puhast ja korras ruumi.

Koristamise käigus tasuks likvideerida ämblikuvõrgud toanurkadest, pühkida põrand, korrastada laialivedelevad asjad, tühjenda kraanikauss pesemata nõudest, korrastada voodid…

Aga ka paranda tilkuvad kraanid, asenda katkised lambipirnid, tõsta tagasi eelmisel aastal mahakukkunud kardinapuu…

Teisisõnu peaks elamise korrastama selliseks, et puuduksid negatiivsed tegurid, mis ostjakandidaadile silma hüppaksid.

Koli välja

Kui Sa oled müüdavalt pinnalt ise juba välja kolinud, siis vii minema absoluutselt kõik, mis plaanis ära viia. Tühjad toad paistavad avaramad ja suuremad. See meeldib ostjatele.

Jäta koha peale ainult see, mida soovid müüdava kinnisvaraobjektiga müüjale kaasa anda. Ja ära arva seejuures, et juba Sinu vanaisa poolt lohkuistutud tugitool on ostja jaoks korteri väärtust tõstev tegur.

Kas remontida või mitte?

Üldjuhul remondiks kulutatud rahasumma korteri turuväärtust sedavõrd ei tõsta, et remondiäriga kasumisse jõuda. Küll on aga pisiremont see, mis aitab oluliselt parandada korteri likviidsust ehk vähendada potentsiaalse müügiprotsessi peale kuluva aja hulka. Ja aeg on teadupärast raha.

Lihtne on küll iga probleemi või puuduse kohta (ja küll neid leidub) öelda: „Seda ei ole keeruline parandada“ või „No sellega saab iga korralik mees hakkama“, kuid ostjatele enamasti katkised ja remontivajavad asjad ei meeldi. Eriti, kui veel müüja mainib, et parandamine ei ole keeruline – miks müüja seda lihtsat asja ei ole siis ise ära teinud, kui see nii lihtne on?

Vahetult enne ostjate saabumist

Vahetult enne ostjate saabumist tuuluta tuba ja pane tuled põlema. Värske õhk ja valgus annavad ostjatele positiivse tunde.

Aja aja lapsed koraga välja jalutama. Kui Sul koera ei ole, siis saada lapsed poodi jäätist ostma. Üleliigsed inimesed ainult segavad rahulikku süvenemist ning võivad viisakaid ostuhuvilisi takistada ühe või teise küsimuse esitamisel.

Kõikidele inimestele meeldib soe vastuvõtt. Keeda kohvi ja pane küpsised laiale. See kulutus aitab ostjatel tunda end oodatud külalistena.

Ülevaatus

Ruumide ülevaatuse käigus käige läbi kõik ruumid. Anna ostjatele võimalus küsimusi esitada – mida rohkem nad küsivad, seda tõsisemalt nad ostuotsust kaaluvad. Kui küsimusi ei tule, siis küsi ise, kas ostjad tahaksid ehk midagi rohkemat teada.

Paku korteri vaatajatele infot, kuid ära ole siiski pealetükkiv.

Hoia käepärast info ruumide suuruse kohta, samuti oleks hea, kui mõõdulint oleks taskus. Kui ostjad vähegi tõsiselt mõtlevad Sinu pakkumise peale, siis ühel momendil soovivad nad kindlasti kommunaalteenuste arvega tutvuda.

Kui korteri kasutada on ka keldri panipaik või ühine saun, siis ära unusta neidki ostjatele näidata. Need on olulised detailid, mis kinnisvara väärtust mõjutavad.

Anna ostjatele võimalus Sinu pakutava üle järele mõelda, kuid võta ostjatega kindlasti ise ühendust. Küsi, kas nad nägid midagi, mis neile meeldis, kas ostjatel on vaja Sinult täiendavat infot? Või on nad sootuks mõne teise pakkumise kasuks juba otsustanud?

Soovitused

  • Võimalusel koli müüdav pind tühjaks. Kui see ei ole võimalik, siis korista see enne ostjate tulekut.
  • Remont võib olla vajalik, kuid see ei suurenda korteri turuväärtust.
  • Anna ostjatele võimalust tunda end oodatud külalistena. Ära unusta ostjaid peale külaskäiku, helista neile.

Nõuanderubriigi järgmises peatükis kirjutame läbirääkimiste protsessist.

Vaata lisaks, mida soovitavad KV.EE nõuanded või konkreetsemalt postituste sarja “Kuidas müüa kinnisvara“.

Eelmised nõuanded sarjast “Kuidas müüa kinnisvara

  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – ülesandepüstitus
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügihinna määramine (1. osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügihinna määramine (2. osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – valdus ja kahe korteri lõks
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (1/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (2/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müügi asemel väljaüürimine (3/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – müüa ise või maakleri kaudu
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – kuidas leida maakler
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – maaklerteenuse lepingud (1/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – maaklerteenuse lepingud (2/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – maaklerteenuse lepingud (3/3 osa)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – kuidas vormistada kuulutus (1/2)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – kuidas vormistada kuulutus (2/2)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – kuidas leida ostja (1/2)
  • Nõuanne: Kuidas müüa kinnisvara – kuidas leida ostja (2/2)