Pressiteade: 600 nutikodu pandi hinnanguliselt üles eelmisel aastal

Nutikodu kallutab korteriostja eelistusi. Eelmisel aastal pandi hinnanguliselt üles 600 nutikodu. Uutele korteritele soovitakse anda kaasaegset lisaväärtust ja arendajad panustavad üha enam nutiseadmetesse. Nutikodu lahenduste pakkuja Indome hindab eelmise aasta kogemusele toetudes, et 3000 aastas valmivast uuest korterist sai nutilahenduse 600.

Lauri Lotamõisa, Indome tegevjuhi kinnitusel on Eesti inimesed hakanud nutikodu hindama. Sellest tulenevalt paigaldavad arendajad automaatikat korteritesse üha enam. Oma osa on ka selles, et tehnoloogilised lahendused muutuvad ajapikku taskukohasemaks. “Paigaldasime ja müüsime 2016. aastal üle 200 erineva nutilahenduse. Kas selleks oli targem küttelahendus, jahutus, valve või lahendus, kus lisaks pakutakse nutivalgusteid, -kardinaid, multimeediat. Lisaks näitude lugemine, läbipääsude kontroll, video-fonolukud ja palju muud. Automatiseerida saab kõike. Hinnaklass sõltub palju funktsionaalsusest, 2000-3000 euro eest saab ühe korteri juba täielikult ära automatiseerida, kuid tihtipeale paigaldatakse osaline funktsionaalsus. Nii saab hoida kulud soodsamana ning jätta igale uue kodu omanikule vabad käed enda nägemuse järgi nutikodu arendada.

Lauri Lotamõis: “Tehnika on arenenud täna nii kaugele, et igasuguste automaatikalahenduste kasutamine on mõistlik nii hinna kui ka tasuvuse poolelt. Hea süsteem suudab kokku hoida energiat ja seeläbi teenida end tagasi mõistliku aja jooksul. Karmistuvad energiasäästu nõuded viitavad ka sellele, et üsna pea ei pääse targemast kütte-jahutuse juhtimise süsteemist ükski uue hoone ehitaja. Ja kui on võimalus, siis miks mitte valida kütet juhtima süsteem, mida saab hiljem täiendada valgustuse või  turvalahenduse funktsiooniga.”

Metro Capitali turundusjuht Urmas Uibomäe: “Pakume korteriostjaile rohkem, kui nad oodata oskavad. Seetõttu on NutiKodu lahenduse kaasamine meie jaoks saanud samasuguseks standardiks nagu elektriautode laadimispunktide või päikesepaneelide kasutamine arendusprojektides. Kogemus näitab,  et kui ostjal on kaalukausil kaks võrreldavat arendust, siis saavad määravaks korteriga kaasnevad lisandväärtused.

Urmas Uibomäe sõnul NutiKodu lahendus korteri hinda ei tõsta. Muidugi saab klient soovi korral standardlahendusele juurde tellida kardinate, valguse jm juhtimise. “Tallinna Tivoli elurajooni näitel saab öelda, et Indome lahenduses on hinna ja kvaliteedi suhe paigas ning kliendid on valmis täislahendusi tellima,” märgib Urmas Uibomäe.

NutiKodu lahendused on Uibomäe sõnul väga praktilised, aga kindlasti tuleb arvestada, et klientide hulgas leidub ka vanemaid inimesi, kes ehk alguses veidi võõrastavad uusi lahendusi. Sellest tulenevalt oleme Tivoli projektis dubleerinud kütte, -jahutuse- ja ventilatsioonijuhtimise ja anname vabaduse valida, kas kasutada koduautomaatika juhtimiseks NutiKodu lahendust või tavapäraseid juhtimisseadmeid.

Poola tootja Fibaro seadmed põhinevad Z-wave platvormil. Lauri Lotamõisa ütlust mööda on maailmas kasutusel rohkem kui  50 miljonit nutikodu seadet Z-Wave baasil. Hetkel on see ka kõige kiiremini arenev koduautomaatika protokoll.

Tulevik toob nutimaailma meile kõigile lähemale, lubab Lauri Lotamõis. Juba on suured tegijad Samsung, LG, Apple, Amazon, Google alustanud oma nutiseeriate tootmist. Samsung esitles IFA showl tervet seeriat tehnikat, mis suudab omavahel suhelda. Külmkapp, pesumasin. See tähendab, et paari aasta pärast on oodata väga suurt revolutsiooni.

 

Indome OÜ on Eesti kapitalil põhinev juhtmevabade koduautomaatikasüsteemide maaletooja. Esindatakse Z-Wave süsteemide lipulaeva Fibaro, mille tooteid müüakse täna rohkem kui 50 riigis üle maailma. Seadmeid toodetakse Poolas, kogu arendus ja tootmisliinid on kohapeal. Z-wave protokolli kasutamine kindlustab ka süsteemi ühildamise teiste tootjate Z-wave seadmetega, mis laiendab klientide valikut veelgi.

 

Allikas: Indome OÜ