Eesti e-ehituse edendajad õpivad USA kogemusest

Käesoleval nädalal viibivad Eestis ehitusvaldkonna e-lahendusi edendava digitaalehituse klastri liikmed õppevisiidil USA läänerannikul. Visiidi raames külastatakse paljusid oma valdkonna tippettevõtteid ja teadusasutusi.

Klastri ühe algataja Merylin Rüütli sõnul on USA ehitussektor e-lahenduste rakendamisel maailmas oluline suunanäitaja, mistõttu on Eestil valdkonna digitaliseerimisel sealt palju õppida. “Võimalus õppida selliste organisatsioonide kogemusest nagu näiteks Los Angelese linnaplaneerimise amet ja vahetada kogemusi Stanfordi ülikooli ehitusinseneride osakonna direktoriga ning saada ülevaade ehitussektori start-up ettevõtete tarkvaraarendustest ning tulevikuplaanidest on Eestile kindlasti oma suuna valimisel kasuks. Seni USA visiidi jooksul kogetu kinnitab veelkord, et ehitussektor on läbimas muutust ja e-ehituse algatus on ehitussektorile oluline ning süsteemi ajakohastamine on möödapääsmatu,” sõnas Rüütli.

„On inspireeriv näha kuidas IT tehnoloogiate areng on juba muutnud ja veelgi rohkem muutmas ehitussektori toimimist muutes selle tõhusamaks, läbipaistvamaks, turvalisemaks. Õigesti kogutud, töödeldud ja süstematiseeritud andmed muudavad otsuste tegemised lihtsamaks, koostöö efektiivsemaks ja protsessid kiiremaks. “ lisas klastri asutajaliige ja ELL Kinnisvara esindaja Indrek Moorats.

Visiidi käigus külastavad 24 Eesti ehitus- ja tehnoloogiaettevõtte, omavalitsuse ja kõrgkoolide esindajat paljusid ettevõtteid ja asutusi Los Angeleses ning San Franciscos.  „Tegemist on esimese nii suure äridelegatsiooni visiidiga“ ütles Eesti aukonsul Jaak Treiman kohtumisel World Trade Center juhi ja kohalike ettevõtete juhtidega Los Angeleses. Õppevisiidi käigus kohtutakse üle kümne valdkonna arvamusliidri ja innovaatoriga kes kasutavad juba täna digitaallahendusi oma igapäevatöös. Visiit toimub 23. septembrist 2. oktoobrini.

Digitaalehituse klaster on ehitusvaldkonna digitaliseerimiseks loodud ettevõtete, kõrgkoolide ja riigisektori esindajate töörühm. E-ehituse projekti rahastavad digitaalehituse klastri kaudu Eesti ehitusettevõtted ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondist.

 

Allikas: Digitaalehitus