Raid & Ko: Kalamaja on uus Kadriorg

Kalamaja on Tallinna piirkond, mis on ajapikku järjest populaarsust juurde võitnud. Tänaste arengute valguses võime öelda, et Kalamaja asumist on saamas „uus Kadriorg“ ehk Kalamaja on muutunud eelistatud ja isegi elitaarseks elupiirkonnaks.

Kalamaja väärtust kergitavad paljud uusarendused. Kunagine viltuvajunud üürimajade agul on tundmatuseni muutunud. Üksteise järel kerkib Kalamajja uusi maju, samuti renoveeritakse usinalt vanu hooneid. Nii säilib Kalamaja unikaalne miljöö, mis on üks Kalamaja keskkonna väärtuse loojatest.

Kalamaja asub kesklinna külje all ja kinnisvaraturu mõttes konkureerib selgelt eelkõige kesklinnaga, mitte Põhja-Tallinnaga, kus asum administratiivselt asub. Samas on tegemist rohelusse uppuva piirkonnaga, kus on suhteliselt väikesed avarate hoovidega majad. Nii sobib Kalamaja laiale sihtrühmale – suurematele ja väiksematele peredele või samahästi ka üksikutele inimestele.

Nii endiste, kui uute Kalamaja elanike initsiatiivi najal on tekkinud asumiseltsid, mis on küll kinnisvaraarendajatele pinnuks silmas, kuid loovad siiski piirkonna positiivse, turvalise ja kutsuva atmosfääri isegi neile inimestele, kes asumiseltside tegemistest osa võtta ei viitsi.

Järjest selgemat piirkonna identiteeti kujundavad Kalamajja kolinud kultuuriinimesed. Head aurat aitavad toetada Lennusadam ja Kultuurikilomeeter, omaette väärtus on lähedal asuval merel. Oma panuse Kalamaja keskkonna, kui terviku arengusse, annavad piirkonda järjest juurde tekkivad kohvikud, baarid ja muud vaba aja veetmise kohad.

Kõik need tegurid on muutnud Kalajama hoopis teiseks piirkonnaks, kui see oli veel kümme-kakskümmend aastat tagasi. Kunagine Balti jaama taga asuv töölisasum on muutunud populaarseks piirkonnaks, kus uute ja renoveeritud korterite hinnatasemed algavad valdavalt 1900-2000 €/m².

Korteritehinguid tehakse Kalamajas kuus keskeltläbi 20. Uute ja vanade korterite keskmine hind on nüüdseks jõudnud juba tasemele 1500 €/m². Keskmine korteritehing jääb aga vahemiku 110 000 kuni 130 000 eurot.

Arvestades uute väiksemate ja suuremate korteriprojektide lisandumist ja vanade elamute renoveerimise jätku võime öelda, et Kalamajast on saamas üks kõige paremas tehnilises seisukorras olevaid asumeid Tallinnas.

Kui hea kvaliteediga korteritega käib kesklinna kõrval asuvas Kalamajas kaasas ka positiivne õhustik ja see muudab piirkonna üheks eelistatumaks elupiirkonnaks, mis tõukab sellelt positsioonilt siiani valitsenud Kadrioru asumi.

Allikas: Andree Raid, Raid & Ko OÜ juhatuse liige